Skulptura “Odande dovde” poklon gradu Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Delta Fondacija poklonila je gradu Beogradu skulpturu “Odande dovde” koja će krasiti pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa. Primopredaji skulpture prisustvovali su predstavnici grada Beograda, Delta Holdinga i Delta Fondacije, kao i jedan od autora ovog umetničkog dela, Mrđan Bajić.

Ova skulptura nosi višestruku simboliku. Sama njena lokacija je mesto gde se pisala istorija ovog grada i cele Srbije. Njen naziv “Odande dovde” i njeni autori, iz Velike Britanije i Srbije, simbolišu povezivanje kultura i generacija. Činjenica da je ona dar kompanije Delta Holding simboliše veliki povratak zadužbinarstva kao jedinstvene srpske tradicije, a zbog čega smo kao kompanija i osnovali Delta Fondaciju.“, rekla je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik Delta Holdinga za strategiju i razvoj.

Skulptura “Odande dovde” sastavljena je iz dva dela. Gornji deo rad je Ričarda Dikona izrađen je od nerđajućeg čelika i dovezen je iz Engleske. Drugi deo rad je Mrđana Bajića i napravljen je i izliven od aluminijuma u Srbiji. Oba dela teška su oko 5 tona i visoka gotovo 7 metara.

Koliko je meni poznato ovo je najveća donacija privatnog kapitala u oblasti vizuelne umetnosti, i ja se radujem ako je ovo otvaranje jedne putanje za druge projekte i druge autore. Posle mnogo vremena ovo je takođe i prvi rad iz polja savremene vizuelne umetnosti koji je dobio punu vidljivost u ovom gradu,” rekao je Mrđan Bajić, jedan od autora skulpture.

„Želim da se zahvalim Delta Fondaciji jer je prepoznala značaj ovakve skulpture i donirala novac da se to završi, gospodinu Bajiću i Dikonu na vremenu koje su uložili u ovo, Foliću i svima koji su doprineli da se Beograd menja. Nekome se čini da je ovo mala skulptura ali je velika poruka. Beograd postaje prepoznatljiv i svetska metropola. Za buduće generacije ostavljamo lepši i bolji Beograd,“ izjavio je gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.

Delta Fondacija je korporativna fondacija Delta Holdinga i ove godine obeležava 10 godina postojanja. Jedan od ciljeva pri osnivanju Fondacije bio je da se tradicija zadužbinarstva vrati u Srbiju. Fondacija je 2012. godine poklonila Beogradu prvu zadužbinu, Centar za dnevni boravak osoba sa invaliditetom „Sunce“. Gradu Kragujevcu je 2016. godina poklonila jedinstveni centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, „Iskra“.

Skulptura “Odande dovde” je treća zadužbina Delta Holdinga.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo