Slavni muzičar prodao KOLEKCIJU od 127 gitara i sav novac POKLONIO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

David Gilmour iz Pink Floyda prodao je na aukciji 127 gitara iz svoje kolekcije za ​​nešto više od 21 miliona dolara. Aukcija, koja je održana u čuvenom Kristisu u Njujorku postavila je time nekoliko svetskih rekorda u prodaji gitara.

Prvi među njima bio je “Black Strat”, Fender Stratocaster iz 1969. koji je Gilmour koristio na svakom Pink Floyd albumu od “The Dark Side of the Moon” do “Final Cuta”, koji je otišao za skoro 4 miliona dolara, što je najveća postignuta cena na aukciji ikada.

Dve druge gitare su takođe probile miliounske iznose: Pretproizvodni beli Strat iz 1954. sa zlatnim delovima i serijskim brojem 0001 prodat je za 1,8 miliona dolara i Martin D-35 iz 1969. godine, za koji je Gilmour rekao da je uz njega napisao najviše pesama, prodat je za million dolara, prenosi Ravno do dna.

Gilmour je donirao sav prihod od prodaje ClientEarth-u, globalnoj dobrotvornoj organizaciji koja koristi moć zakona kako bi zaštitila planetu i ljude koji na njoj žive. “Mi smo advokati i stručnjaci za zaštitu okoline koji se bore protiv klimatskih promena i zaštite prirode i životne okoline”, navode iz ClientEarth-a.

„Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim će se čovečanstvo ikada suočiti i za nekoliko godina učinci globalnog otopljavanja biće nepovratni. Nadam se da će prodaja tih gitara pomoći ClientEarth-u u njihovom zadatku da iskoriste sve kako bi se ostvarila stvarna promena ”, rekao je Gilmour.

Izvor: Ravno do dna

Foto: Pixabay