Šta je sve potrebno za uspešan brak?

Brak je nedokučiva misterija. Recept za uspešan brak još više. Najveću zabludu stvaraju bajke i filmovi koji ne sadrže ni jedan segment realnosti. Zato je život nešto sasvim drugo kada se nađete oči u oči sa osobom sa kojom treba da provedete čitav život i podelite, pored lepih, i tužne i teške trenutke.

1. „Onaj/Ona pravi/-a“ ne postoji

Kako da budete sigurni da ste izabrali pravu osobu među milion potencijalnih? Ne možete biti sigurni, ali ako ste je već izabrali, samim tim onda jeste sigurni u tu odluku. Malo je komplikovano. To jeste prava osoba ako ste sa njom odlučili da sagradite i uložite u zajedničku budućnost. Ali, budimo realni, to bi lako mogao biti i neko drugi.
I sada kada ste izabrali tu jednu osobu, prisetite se svih argumenata zašto je ona prava osoba za vas. Ne postoji jedna jedina, postoji ta koja je bila vaš izbor u jednom trenutku, sa kojom ste se složili i povezali i sa kojom zajedno gradite nešto novo.

2. Empatija i razumevanje su ključni za rešavanje konflikata

Bitno je da razvijete mogućnost da pokažete empatiju prema vašem partneru i da preuzmete odgovornost za svoje postupke. Ovo je, naravno, mnogo lakše reći neko uraditi. I to je nešto što se uči godinama. Preuzimanje odgovornosti, ne samo da je čin zrelosti, već označava prebacivanje fokusa sa onoga što partner čini pogrešno na ono što ste vi možda pogrešili.

3. Preljuba ne mora da znači da nešto nije u redu, ali je pogrešno

Došli smo do škakljive i jako teške teme kada je brak u pitanju. Ljudi koji varaju imaju različite razloge za tako nešto. Možda su se prerano i prebrzo upetljali u roditeljsku i supružničku ulogu, pa su ostavili po strani sopstvene želje koje su se sada probudile. To nije opravdanje za preljubu, ali tako se sagledaju stvari iz drugačijeg ugla.
To ne znači da preljubnik želi da ostavi i promeni partnera jer mu više ne odgovara. Više ima veze sa tim da žele da ostave tu osobu u koju su se pretvorili.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay