X
  • English
X

Afterhour

Stoni fudbal: Strast koja leči živce…čak i preduzetnicima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Federacija stonog fudbala Srbije

Povezane vesti

Strast i ventil koji leči živce, adrenalin, posvećenost – ko bi rekao da sve ove velike reči stanu u stoni fudbal. Na nedavno održanom turniru u Beogradu uverili smo se da je baš tako – radost, navijanje, ljutnja – baš kao i u svakom drugom sportu. U senci onog „pravog“ fudbala i ostalih „velikih“ sportova, mnogi ni ne znaju da srpski stoni fudbal ima i svoju federaciju, a imamo učesnike i na brojnim međunarodnim takmičenjima. Srpski igrači dobro su kotirani i na svetskoj rang listi https://www.tablesoccer.org

Ovaj sport sve je bliži tome da postane i olimpijska disciplina.

Kažu, lako je „navući se“ na stoni fudbal, igraju ga svi uzrasti, ima i dama. Za neke je to samo hobi, a za neke ozbiljna stvar, koja se predano trenira, a na turnire se u Beograd dolazi iz Čačka, Bečeja… Neki su svoju strast preneli i na čitavu porodicu, pa se „virus“ proširio i na njihove sinove i ćerke.

Ne mrzi ih da vam strpljivo objašnjavaju i pokazuju poteze, svoju veštinu i pravila igre. Jednom laiku (poput ovog koji piše ove redove) aplauza je vredan potez „zmija“ u kojem, kako kažu, treba precizno „uvrnuti“ ruku.  Samo nekoliko minuta vašeg vremena sa poklonicima stonog fudbala i već ćete  znati za pet različitih vrsta stolova, kao i za to da se njihova popularnost razlikuje od zemlje do zemlje. Na međunarodnim turnirima mogu i finansijski dobro da prođu i zarade po nekoliko hiljada dolara…

Kao i u svakom sportu nižu se pobede i porazi. Naravoučenije, nikada ne prilazite poraženom i ne zapitkujte ga odmah po završenom meču – „Neću sada da pričam, svašta ću reći…“.

Kada su se strasti smirile, upoznali smo i popričali sa Nebojšom Kovačevićem sekretarom naše federacije i selektorom. Nekada je bio karatista. Danas,  u radno vreme, kada ne „vrti šipke“ za stoni fudbal, on je ozbiljan preduzetnik i menadžer u ugostiteljsvu. Na pitanje zašto se „loži“ na stoni fudbal i zbog čega je po sunčanom danu u mračnom prostoru i nervira se zbog stonog fudbala – odgovara krajnje jednostavno.

„Super pitanje, nemam pojma. Valjda zato što Sunce ne može da mi pruži takav doživljaj kao što može ova ekipa momaka kada se igra stoni fudbal. Adrenalin. Kad gubiš, a imaš određeni temperament, ja to kanališem tako što se istresem. Bilo je nekih stvari koje ne mogu da kontrolišem, zato i burno reagujem, ali svi ovde ostajemo drugari, to je normalno“, priča nam Nebojša dok briše znoj kao posle teretane.

Podelio je sa nama i neke važne lekcije koje je naučio baš iz stonog fudbala.

Onaj ko nema pojma o stonom fudbalu to će da gleda kao šipku sa pet igrača i jurenje loptice. To nije puko vrtenje ručki – od pobede i poraza deli vas fokusiranost, strast, strategija, reakcija, brzina, eksplozivnost, pa i fleksibilnost. Stoni fudbal može da doprinese da naučiš u nečemu da uživaš. Borba sa samim sobom da budeš sve bolji i bolji. Stoni fudbal mi pomaže u biznisu, ali i u svim drugim segmentima života. Na ulici, na poslu, sa saradnicima, sa klijentima, pokupiš neke modele sa stonog fudbala, naučiš kako da kanališeš svoje afekte

 

 

Nebojšin imenjak i kolega Nebojša Gak počeo je  da igra stoni fudbal još kao desetogodišnji dečak. Sada ga shvata sve ozbiljnije – učestvuje na turnirima, a bavi se i iznajmljivanjem stolova. Povezao je tu ljubav i posao.

Stoni fudbal je strast. Igra za ekstremne ljude – kada se jednom uhvatiš za tu šipku više je ne puštaš.  Ko jednom uđe u taj sport nastaviće da se bavi njime i da se takmiči. 

Ako su vas ovi redovi inspirisali – stoni fudbal je na korak do vas. U brojnim kafićima i klubovima. Možda je to baš vač način da kanališete svoju energiju i budete bolji i sebi i drugima.  Sve detaljnije informacije dostupne su vam na stonifudbal.com ili na Facebook stranici Federacije stonog fudbala Srbije.

Izvor: BIZLife

Foto: Federacija stonog fudbala Srbije