Strah od pomračenja i kako mu odoleti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Potpuno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku, dogodiće se večeras – počeće u 21.30 i trajati do 20 minuta iza ponoći. Iz Srbije pomračenje Meseca će moći da se posmatra u  gotovo pet i po sati, a totalno pomračenje će trajati sat i 43 minuta. Vrhunac pomračenja je najavljen za 22.21 sat.

Ovaj astronomski fenomen poklopiće se sa najvećim približavanjem Marsa Zemlji u poslednjih 15 godina

Pomračenje mesec, po tvrdnji stručnjaka, ne donosi nikakvu opasnost i ne zahteva posebne mere zaštite. Ipak, to ne sprečava pojedine tabloide da unose strah ovakvim naslovima: Krvavi mesec koji će zasijati u petak donosi samo nevolje, obavezno pazite na sledeće stvari!

Sećamo se i nekih ranijih primera gde su slični fenomeni zatvaraili ljude u kuće i unosili paniku. Psihologa Nebojšu Jovanovića pitali smo zašto je to tako?

On tvrdi da je glavni uzrog neobaveštenost.

„Nedovoljna obaveštenost i edukovanost dovode do ovakve povodljivosti, do toga da se veruje svemu što se vidi ili pročita u medijima. Pojedini zloupotrebljavaju i manipulišu time“, kazao je Jovanović za BIZlife.

On dodaje da ipak nije samo da medija, iam nečeg i u ljudskoj prirodi.

„U ljudskoj prirodi je da je više privlače vesti o katastrofama, neko o nekim lepim stvarima. To vidimo i po samim naslovima, po onome što se čita i komentariše“, smatra psiholog i psihoterapeut.

Naša preporuka je da uživate u večerašnjem fenomenu i ne dozvolite da vas senzacinalizam ponese.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay