Stručnjaci: Budućnost bez duvanskog dima je moguća

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Molekularni biolog Emilija Veljković, naučnica rodom iz Užica sa stalnom adresom u švajcarskom Nojšatelu, kao deo medjunarodnog tima naučnika koji je pušačima ponudio inovaciju u načinu konzumiranja duvana koji emituje niži nivo štetnih supstanci za u proseku 90 odsto, tvrdi da je budućnost bez duvanskog dima moguća.

Veljkovićeva, koja je učestvovala u kreiranju proizvoda koji se bazira na tehnologiji zagrevanja, a ne sagorevanja duvana – IQOS (ajkos), a koji predstavlja potencijalno manje štetnu alternativu za pušače, ističe da se istraživanja nastavljaju kako bi se do kraja dokazala smanjena štetnost tog proizvoda po ljudski organizam, ali i štetne supstance dodatno redukovale.

Prema njeni rečima, glavna odlika proizvoda kompanije Filip Moris (Philip Morris), u kojoj ona na naučnim istraživanjima radi 11 godina, jeste to što se duvan koji se koristi uz IQOS konzumira na mnogo nižoj temperaturi nego duvan u konvencionalnoj cigareti.

Veljkovićeva je objasnila da se kod standardne cigarete prilikom paljenja na vrhu može razviti temperatura do 800 do 1.000 stepeni prilikom uvlačenja dima.

„Na visokim temperaturama dolazi do sagorevanja duvana, zbog čega se formiraju štetne supstance. Kod IQOS-a duvan ne sagoreva, već se zagreva na oko 300 stepeni, pri čemu se štetne supstance formiraju u mnogo manjoj meri u duvanskoj pari koja nastaje korišćenjem tog aparata“, rekla je ona.

Istakla je da kompanija Filip Moris radilila mnoge studije i analize kojima je dokazano da je količina štetnih i potencijalno štetnih supstanci u tom proizvodu redukovana za u proseku 90 procenata, uz zadržavanje istog nivoa nikotina kao kod konvencionalne cigarete i pravog ukusa duvana, ali i neutralisanja mnogih negativnih efekata koji nastaju pri pušenju cigareta, poput dima, pepela, neprijatnih mirisa.

Veljkovićeva, koja se trenutno bavi naučnim menadžmentom, i dalje radi na razvijanju bezdimnih alternativa konvencionalnoj cigareti, kojih u ovom trentku ima četiri, dve koje se baziraju na tehnologiji zagrevanja, a ne sagorevanja pravog duvana i još dve koje sadrže nikotin, ali ne i duvan.

„Krajnji cilj je da se dobiju proizvodi u kojima potrošač može da uživa, a da štetnost za njegovo zdravlje bude minimizirana, odnosno eliminisana“, kazala je ona.

Kompanija Filip Moris u projekat razvoja potencijalno manje štetnih proizvoda od cigareta uložila je do sada oko 4,5 milijardi dolara. Novac je uložen u naučna ispitivanja, ali i u prilagodjavanje postojećih ili izgradnju novih fabrika za pravljenje duvanskih patrona koje se koriste uz IQOS, do sada najrazvijeniju od četiri platforme koju u ovom trenutku koristi oko pet miliona potrošača.

U projektu, čija realizacija je počela pre desetak godina, učestuje više od 430 stručnjaka – molekularnih biologa, fizičara, hemičara, inženjera, a za proizvod kakav je danas na tržištu Filip Moris je dosada zaštitio oko 2.000 patenata za razna tehnička rešenja.

Izvor: Beta

Foto: Beta