Suosnivač kompanije „Apple“ ima jednostavnu formulu za sreću

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Kada je suosnivač kompanije „Apple“, Stiv Voznijak (Steve Wozniak), bio mlađi, definisao je za sebe šta je to uspešan život. I od tada, uprkos tome što je formula vrlo jednostavna, za njega važi i dan-danas, što je skoro 50 godina (Voznijak sada ima 67 godina).

„Pronašao sam svoju filozofiju kada sam imao oko 20 godina… Kako bi trebalo da mi bude u životu? Kako se postaje dobra osoba?“ objašnjavao je Voznijak na događaju „Nordic Business Forum“, 24. januara u Stokholmu.

Govorio je o tome kako „bogatstvo i jahte ne mogu čoveka da učine srećnim, ne mogu da učine da se smeje. Ali šale i sve te zabavne stvari koje sam radio, i muzika, čine da se već smešim. I to je moja formula srećnog života.“

„Možda uspeh koji dolazi u kombinaciji sa novcem čini mnoge srećnima – ali za mene je to i dalje glasan smeh ili osmehivanje. Zato sam smislio formulu: Sreća jednako osmesi minus mrštenje,“ rekao je Voznijak. „S = O-M.“

Lako je Voznijaku da to govori, nakon toliko godina uspeha koje ima iza sebe. Ali, tek je na „vrhu“ situacija veoma oštra, klimava i teško je držati sve pod kontrolom, biti srećan i usrećivati bliske. Kako je Voznijak uspevao da održi balans? Kaže da se trudio da ne sudi drugima.

I nemojte se svađati. Čak i kada vaš argument „pobedi“ retko kada odlazite istinski srećni,“ kaže Voznijak i dodaje da uvek treba da ubedimo jednu osobu, a to smo mi sami.

Nikad nisam toliko grizao za bogatstvom i novcem, na bilo koji finansijski način. Do dana današnjeg nikada nisam koristio Eplove (Apple) akcijske deonice, ne kupujem i prodajem deonice,“ kaže Voznijak.

Tačnije, Voznijak je prodao sve svoje bitkoine kada je cena skočila, tako da ne mora da brine o smanjivanju ili padu cena. Naravno, Voznijak vredi milione, pa je razumljivo da opušteno govori o svim tim stvarima.

Ipak, postoji jedna stvar koja ga ljuti, a to je, po njegovim rečima: nelogično korisničko iskustvo koje vam daje mašina, bez intuitivnog osećaja.

Izvor: BIZLife/CNBC

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.