Tajne prošlosti: Šta se krije ispod Beograda? (VIDEO/FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: M. Puljecović

Kada ste turista ili samo usputni posetilac nekog sasvim novog grada, zanimljive su vam svakakve sitnice koje u mestu u kojem živite ili ste rođeni uopšte više ne primećujete.

Tako smo koleginica i ja pre neki dan imali „usputni“ doručak na pauzi kod fontane „kod konja“. Isto tako „usputni“ prolaznici, u narodu poznatiji kao turisti, zamolili su nas da se pomerimo kako bi mogli da slikaju fontanu jer im se dizajn očigledno dopao. To je fontana pored koje prolazim svakodnevno, prvo do fakulteta, a sada i do posla. Tu se sastajem sa prijateljima, šetam sa rođacima, usputno doručkujem i odmaram. Ali nikada nisam zastala da joj se divim i fotografišem.

Tako je to i u drugim gradovima – ono što je vama interesantno i u vama izaziva divljenje, stanovnicima toga grada je već viđeno, svakodnevno, i pomalo već i dosadno. Poučena ovim iskustvom, odlučila sam da ove godine izučim Beograd iznutra i spolja, da saznam i vidim sve njegove tajne i istorijske misterije. Zato je prvi poduhvat ovog paklenog plana bio upoznavanje Beograda ispod samog Beograda. Kako je to biti turista u Beogradu?

Vrlo je važno da vaš vodič dobro zna o čemu govori, kao i da ima tu sposobnost da ovde-onde ubaci i poneku pikanteriju ili sitnicu (poput sablji koje su oštricom uklesane u zidove Unutrašnje Stambol kapije) koja je jako zanimljiva i ne tako poznata širim masama. Duga istorija pod velom tajni i misterija krije legende, pećine, lagume, zazidane reke, tunele, bunkere i brojne građevine (oznake masonskog društva…) koje su rušili i stvarali narodi naseljavani tokom vekova.

Tura počinje posetom Rimskom bunaru na Beogradskoj tvrđavi. Taj bunar, niti je rimski niti je bunar, ali svakako ima zanimljivu priču, koju treba čuti i uz pomoć čula vida i mašte rekonstruisati u svojoj glavi kako je to bilo tada.

 


Bunker iz vremena Informbiroa otkriva špijunske tajne, mere predostrožnosti i političke igre predsednika Tita između velikih sila za vreme Hladnog rata. Bunker je opremljen vrlo skromno. Unutra se i danas mogu naći pseudo-škorpije, koje su potpuno bezopasne, ali su tu da nateraju na povlačenje svakog ko otkrije ovo tajno skrovište. Ruku na srce, nema se šta toliko ni videti. Još jednom je „caka“ u priči koju vodič treba lepo da vam približi i dočara.


Ruta se nastavlja u velikom barutnom magacinu (tzv. Barutana) čiji zidovi pričaju priče o odbrani hrišćanske Evrope od Turaka. Ovaj magacin je sada rimski lapidarijum u kome se čuvaju sarkofazi, nadgrobni spomenici i žrtvenici sa teritorije cele Srbije.


Završna tačka ture je vinski lagum. Nekada je bio restoran, ali pošto je to, zapravo, pećina, nije baš prijatno da vam nešto sa plafona kaplje u predjelo ili supu, pa je zato sada otvoreno samo ponekad. U svakom slučaju, prostor je idealan za degustaciju vina, kojom se tura i završava. Ima dosta tih podzemnih laguma, koji su međusobno povezani, ali su, nažalost, niko ne zna zašto i kako, raspodeljeni u privatna posedništva i radi se na tome da se vrate. 

Eto, to je samo početak eksperimenta i poseta atrakcijama i tajnim lokalitetima u Beogradu.


Izvor: BIZLife

Foto: M. Puljecović

Piše: M. Puljecović