Terminatori – realnost koja je sve bliža?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Milijarder Elon Mask uzbunio je javnost nedavnom izjavom da bi jednog dana ulicama mogle da marširaju roboti-ubice, poput onih koje smo mogli da vidimo u legendarnim franšizama Terminatora ili Robokapa.

U našem komšiluku bi u skorijoj budućnosti mogli da vidimo ubojite robote sa ugrađenom veštačkom inteligencijom, upozorio je osnivač kompanija Tesla i Space X.

“Jedini način da ih zaustavimo pre nego što nas sve uništi, jeste da regulišemo oblast veštačke inteligencije”, izričit je Mask.

Alarm da veštačka inteligencija predstavlja “egzistencijalnu pretnju” može biti dramatizovanje, ali Mask nije jedini koji očekuje neku vrstu državne regulative za ovu visoko tehnološku oblast.

Dok tehnološki giganti kao što su Epl, Amazon, Fejsbuk, Gugl…nastavljaju da “sipaju” novac u ovu oblast, regulativa veštačke inteligencije je možda potrebna što pre, piše u autorskom tekstu tehnološki stručnjak u kompaniji Jahu Danijel Hauli.

Sa druge strane, stručnjak za veštačku inteligenciju sa univerziteta Karnegi Melon, Manuela Veloso, ne veruje da smo čak i blizu tačke u kojoj će vojska T-1000 zamarširati kroz Brodvej i zahtevati našu lojalnost.

Ipak, ona smatra da bi trebalo da postoje pravila o bilo kom proizvodu sa veštačkom itneligencijom koji masovno izađe na tržište, kako bi se osigurala bezbednost potrošača.

Kris Bram iz konsultantske firme Bejn & Kompaniz mišljenja je da bi veštačka inteligencija, pored tržišne, morala da bude regilisana i po pitanju obavljanja određenih poslova kao i kada ih rade ljudi, poput bankarstva.

“Kao društvo smo jasno definisali da određene ljudske odluke moraju biti regulisane u cilju zaštite građana i klijenata. Zašto onda, ukoliko mašine počnu da donose takve odluke, ne bismo i to regulisali u nekom obliku?”, upitao se Bram.

Tako se istraživači i stručnjaci, manje-više, slažu da bi morala postojati regulativa na polju veštačke inteligencije, ali veliko pitanje je ko će takva pravila da sačini.

U vreme dok se tehnologija uveliko prožima kroz društvo, Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje nema regulatorno telo za kontrolu veštačke inteligencije…

Izvor: BIZLife, Yahoo

Foto: screenshot