TINDER pod KONTROLOM ruskih vlasti: Odličan izvor za “kompromat”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Aplikacija za upoznavanje Tinder mogla bi u Rusiji da postane jedna od prvih velikih online-platformi koja će morati da sarađuje s tajnim službama, piše DW.

Agencija za kontrolu telekomunikacija Roskomnadzor je krajem maja američku dejting platformu uvrstila u poseban registar pružalaca internet informacija. Od kompanija iz ovog registra traži se da čuvaju korisničke podatke šest meseci i da ih na zahtev dostave bezbednosnim službama.

To se odnosi na obaveštajne službe, ali i na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo obrane i Carinsku službu. Tinder je potvrdio, prenose ruski mediji, da se nalazi u spomenutom registru, ali tvrdi da do sada nije prosledio ničije podatke ruskim službama.

Prema procenama ruskih medija, Tinder u Rusiji broji oko 200.000, a računa se da bi ukupno na tržištu korisnika dejting aplikacija u celoj zemlji trebalo da ima oko tri miliona korisnika. Lideri na tržištu su ruske platforme Mamba i Badoo, koje se već od ranije nalaze u spomenutom registru.

Posmatrači u Moskvi poput novinara i blogera Aleksandra Pluščeva smatraju da Tinder može da posluži kao „izvrstan izvor za kompromat“. „Kompromat“ je pojam koji se koristi za inkriminišuće informacije u Rusiji koje, između ostalog, koriste tajne službe za ucenjivanje ili diskreditovanje neke osobe. Medijski izveštaji o seksualnim odnosima u ruskim medijima su posebno popularna metoda.

Kako funkcioniše „kompromat“ uz pomoć Tindera, pokazuje primer iz susedne Ukrajine. Krajem 2018. godine su se putem socijalnih mreža i pojedinih medija proširile optužbe jedne studentkinje protiv jednog visokog policijskog službenika. On ju je navodno putem Tindera seksualno uznemiravao i upućivao joj pretnje. Ispostavilo se da je cela priča lažna, počinioci su identifikovani, a neki od njih su i osuđeni.

Izvor: DW

Foto: Pixabay