Top 10 najskupljih gradova za život

PinterestFacebookTwitterShare

Svetski poznata konsultantska kuća, ECA International, koja se bavi prikupljanjem i plasmanom podataka o kvalitetu i ceni života u preko 400 gradova širom sveta, objavila je godišnju listu najskupljih svetskih gradova za život, prenosi Business Insider.

Prilikom kreiranja liste uključeni su svi parametri, od cene dnevne potrošačke korpe, troškova smeštaja, odeće, duvanskih i alkoholnih proizvoda, cene obroka u restoranima, pa sve do troškova stanovništva na rekreativne aktivnosti i potrošnje u slobodno vreme.

Među 50 najskupljih gradova uvršena su samo tri američka grada, dok su evropski gradovi dominirali na vrhu liste.

1. Karakas, Venecuela

2. Cirih, Švajcarska

3. Ženeva, Švajcarska

4. Basel, Švajcarska

5. Bern, Švajcarska

6. Luanda, Angola

7. Tokio, Japan

8. Seul, Južna Koreja

9. Oslo, Norveška

10. Šangaj, Kina

Pravo iznenađenje je svakako grad koji je zauzeo prvo mesto kao i činjenica da su se čak četiri švajcarska grada našla u top 5 najskupljih gradova sveta.

Trenutna ekonomska situacija u Venecueli primarni je razlog zašto se glavni grad Karakas našao na prvom mestu ove liste. Naime, venecuelanska ekonomija optrećena je strašnom inflacijom pa je tako u martu ove godine zabeležen rast od čak 7 000 posto. Osim toga, cene dobara i dalje rastu zbog negativnih ekonomskih i političkih trendova.