Tragična priča pesme „Zombie“ koja je „The Cranberries“ vinula u zvezde

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Bruno Bebert

Svet je juče potresla vest da je pevačica grupe „The Cranberries“ Dolores O’Riordan preminula u 46. godini. Njena porodica, prijatelji i fanovi ove grupe su u šoku, a na društvenim mrežama dele se utisci, sećanja na omiljene pesme ove grupe, koncerte (između ostalih i u Beogradu, koji fanovi sa setom pominju).

Strani mediji, između ostalog, pišu i o jednom hitu koji je irsku grupu vinuo u zvezde.

Iako su „The Cranberries“ već bili u svom usponu zahvaljujući baladama „Dreams“ i „Linger“, tek im je eksplozivni hit „Zombie“ doneo internacionalni uspeh. Bend je o sebi počeo da kroji sasvim novu sliku skrivenom anti-ratnom pesmom u kojoj je pevačica Dolores O’Riordan zauvek ostavila svoj pečat.

Žestina pesme ima smisla: O’Riordan je pevala o nasilju koje se dešavalo u Severnoj Irskoj, a o kome su mediji pisali.

Tog 20. marta 1993. godine irski republikanci postavili su bombu u kantu za smeće u Voringtonu (UK). Eksplodirala je, i ubila je dečake od 12 i 3 godine, i povredila dosta ljudi. Ovaj napad zgranuo je Veliku Britaniju, Irsku i pevačicu O’Riordan.

Za „Team Rock“ objašnjavala je kako vrlo živo pamti tragedije koje su se dešavale u to vreme. „Pamtim kako sam bila na turneji i da sam bila u Velikoj Britaniji u vreme kada su ta deca umrla, i sve me je to veoma pogodilo. Te bombe se postavljaju na raznim mestima. Žrtva može biti bilo ko, znate?

Dodala je i da je to veoma teška tema za pevanje. Ona je pesmu „Zombie“ pisala sama u stanu, na pauzama na turneji. Pesma je originalno napisana za akustičnu gitaru, ali je onda urađena i za električnu gitaru i postala čista rok numera. Nezvanično, O’Riordan je rekla da je to najagresivnija pesma koju je ikada napisala.

I sam spot za pesmu vrlo je interesantan – pevačica se pojavljuje potpuno prekrivena zlatnom bojom. Reditelj ovog spota Semjuel Bajer (Samuel Bayer), koji je radio i vizuale za Nirvaninu „Smells Like Teen Spirit“, protkao je „Zombie“ snimcima vojnika i dece na ulicama Severne Irske.

Nakon što je singl izašao 1994. godine, odmah je dostigao prvo mesto na listama mnogih zemalja, a rekordnu prodaju zabeležio je u Australiji i Nemačkoj.

Prošle godine, „The Cranberries“ su izdali „Something Else“ – serijal unplugged i orkestarskih verzija njihovih starih pesama, kao i tri nove. Takođe, napravili su i akustičnu verziju pesme „Zombie“ sa irskim kamernim orkestrom.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Beta/AP Bruno Bebert

Piše: N.V.