TV PREPORUKA: 6 filmova za snežni petak

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

ŽENA I GLEČER

Od 20.00 na drugom programu RTS-a. Litvanska naučnica Aušra Revutait već trideset godina živi u srednjoj Aziji, u planinskom delu Tanšan, koje čini granicu između Kazahstana, Kirgistana i autonomne kineske pokrajine Ksinđijang. (Woman And Glacier, 2016)

Aušra proučava klimatske promene na glečeru Tujuksu u društvu svog vernog psa i sive mačke u staroj istraživačkoj stanici iz sovjetskog doba na 3.500 metara nadmorske visine. Uživa u samoći i tišini koju joj donosi taj mukotrpan posao.

Prekrasni kadrovi krajolika i njen svakodnevni rad isprepleteni su arhivskim snimcima ljudi koji su stajali na istom mestu pre jednog veka. Čini se da se nije mnogo toga promenilo.

Gledamo led koji se topi u impozantnim pećinama, potoke koji se probijaju kroz puste planinske prelaze i njene ljubimce koji se igraju u gotovo potpunoj tišini. Živeći s njom u samoći koju je sama izabrala, dve životinje imaju samo jedna drugu. Dostojanstvena tišina planina diskretno je naglašena zvukom tradicionalnog instrumenta koji dopire daleko, daleko odozdo. Režija: Audrijus Stonis

 

OVO MORA DA JE TO MESTO

Od 21.00 na TV O2. Čijen, stari bogati roker, saznaje da mu je otac na samrti pa odlazi u Njujork u nadi da će se pomiriti sa njim u njegovim poslednjim trenucima, ali stiže prekasno. Nakon trideset godina otuđenosti, tek nakon očeve smrti saznaje pravi stepen očevog poniženja u Aušvicu koje je doživeo zbog bivšeg oficira SS-a, Alojza Langea, pa je rešio da se osveti. Kreće na putovanje života kroz srednju Ameriku u potrazi za očevim krvnikom. Na putovanju Čijen susreće osobe koje bude nešto u njemu, a njegovo putovanje postaje put pomirenja i samootkrovenja. Dan odluke stigao je kada napokon pronađe Langea i kada mora da odluči da li želi osvetu ili iskupljenje.

 

LEPOTA POROKA

Od 22.07 na prvom programu RTS-a. Nastavlja se ciklus digitalno remasterizovanih domaćih klasika. U zaostalim selima crnogorskog krša običaj je da muž nevernu ženu maljem ubije preko pogače. U takvoj sredini živi mladi bračni par, zavetovan na doživotnu vernost.

Žive siromašno i rado prihvate poziv čoveka koji je otišao za lakom zaradom u primorje, da slede njegov primer. On se zaposli u solani, a ona kao spremačica u nudističkom kampu.

Uloge: Mira Furlan, Milutin Karadžić, Petar Božović, Mira Banjac… Režija: Živko Nikolić.

 

U TUĐOJ KOŽI

Od 22.30 na TV Prva. Mič i Dejv su od detinjstva najbolji prijatelji. Danas je Dejv prezaposleni advokat, pravi porodični čovek i otac troje dece, a Mič je još uvek dečački neodgovoran tip bez obaveza. Za Miča, Dejv ima sve, suprugu, decu koja ga obožava i odlično plaćen posao. Dejv bi pak dao sve za malo mira i život bez stresa kakvog vodi Mič.
Nakon jednog izlaska i pijanke, momci se sledeće jutro bude svaki u tuđoj koži…

</div>

Uloge: Džejson Betmen, Rajan Rejnolds, Olivija Vajd, Lesli Hend Režija: Dejvid Dobkin 

 

OGORČENJE

Od 23.00 na Radio-televiziji VojvodineOgorčenje je američka filmska drama, zasnovana na istoimenom romanu američkog književnika Filipa Rota.

Glavni protagonista je Markus, jevrejski mladić iz radničke klase u jeku Korejskog rata, , koji 1951. godine kreće na konzervativni koledž u Ohaju. Tamo se sukobljava sa dekanom po pitanju uloge religije u akademskom životu i susreće se sa lepom, ali psihički nestabilnom devojkom Olivijom.

Šamusu je Ogorčenje rediteljski debi i do ovog filma je bio poznat pre svega kao producent i scenarista nezavisnih filmova Ang Lija.

Logan Lerman, Sara Gedon, Trejsi Lets, Linda Emond, Deni Berstajn, Ben Rozenfild, Piko Aleksander , Filip Etinger, Noa Robins.

ČOVEK IZ TAME

Od 00.00 na TV 02. Naučnik Pejton Vestlejk je na pragu otkrića veštačke ljudske kože. Zaljubljen je u pravnicu Džuli čiji je poslodavac građevinski preduzetnik, Luis, umešan u kriminal. Dokument koji to dokazuje slučajno dospeva u naučnikovu laboratoriju. Tada zločinac, Robert Duran, koji radi za Luisa, provaljuje sa svojim ubicama u laboratoriju kako bi se dokopao dokumenta. Naučnika polivaju benzinom, i u laboratoriju postavljaju eksploziv. Naučnik ipak preživljava, ali mu je veći deo tela spaljen. Ipak, on uspeva da pokrije rane veštačkom kožom i čak sebi pravi novo lice, identično kao nekadašnje. Njegova verenica misli da je mrtav, ali čovek iz tame sprema osvetu onima koji su mu uništili telo i karijeru…

Uloge: Lijam Nison, Kolin Frajls Režija: Sem Raimi

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube