TV PREPORUKA: Filmovi i emisije – dodatni začin vašeg vikenda

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

PETAK

PRIČE IZ NJUJORKA: MIRKO ILIĆ

Od 22.50 na drugom programu RTS-a. Američki dizajner sa poreklom iz ovdašnjih balkanskih prostora, Mirko Ilić (Bijeljina, 1956) predstavlja se ovom polusatnom emisijom kao nekonvencionalni stvaralaac koji prema životu, svom poslu, karijeri, svetu… gaji odnos blage nadmoći i distance. Pogotovo se ta distanca uočava kada je u pitanju novac kao pokretač čovekovih aktivnosti.

U filmu „Priče iz Njujorka“ reditelja i producenta Željka Mirkovića, snimljenom u Njujorku, na ulicama, ateljeima i u prostorijama Korporacije Mirko Ilić, ovaj crtač, ilustrator, i dizajner govori o svojim počecima, o famoznom Deda Mrazu nacrtanom crtačevom dečijom rukom na parketu stana pa potom pokrivenom majčinom rukom, sačuvanom; taj će se Deda Mraz pokazati važnim artefaktom u nastanku jedne upečatljive karijere.


To je karijera koja je Ilića još 1986. odvela u Njujork, bez ikakvog završenog umetničkog ili bilo kakvog drugog fakulteta, ali opremljenog vanserijskim crtačkim talentom, karijera, dakle, tokom koje su nastali omoti nekih od najslavnijih i najupečatljivijih albuma jugoslovenskog Novog talasa. To je takođe karijera u čijem su njujorškom, najvažnijem periodu, nastale ilustracije za sve vodeće američke dnevnike i nedeljnike, kao i njihove naslovne strane.

VLADAVINA VATRE

Od 21.00 na TV O2. Za vreme građevinskih radova koje je vodila njegova majka, dečak Kvin svedoči buđenju zmaja koji je godinama mirovao u svom podzemlju. Danas, dvadeset godina kasnije, Kvin je vođa vatrogasne jedince koja gasi požare i odgovorna je za destrukciju zmajeva. Situacija je alarmantna jer je ljudska vrsta pod naletima zmajeva postala ugrožena. Jedina nada čovečanstvu i uopšte civilizaciji su Denton “koljač zmaja” Van Zan, poznat kao jedini čovek koji je uspeo da ubije zmaja, i Aleks naučnik i pilot, deo Van Zanove vojske, koja ima tajno oružje za borbu protiv zmajeva – padobrance koji služe kao mamac zmajevima, koji napadajući njih upadaju u klopku…


 

TAJNE MUZEJA


Od 00.00 na kanalu Travel. Muzeji izlažu čudesna blaga prošlosti koja nam pomažu da shvatimo ko smo i naučimo više o našoj istoriji. Iza svakog artefakta kriju se priče i tajne koje vrve skandalima, misterijama, ubistvima i intrigama…

 

SUBOTA

PANOV LAVIRINT

Od 22.00 na kanalu Fox Movies. Meksički reditelj Giljermo del Toro vratio se ovim fantazmogoričkim ostvarenjem, dramom koja se odvija posle španskog građanskog rata. Njena majka Karmen (Ariadna Gil) nedavno se ponovo udala za sadistički nastrojenog kapetana Vidala (Serđi Lopez) i trudna je. Zbog toga je stidljiva Ofelija (Ivana Bakero) primorana da sama nađe načina da se zabavi dok se njena novooformljena porodica ne smesti u svoj novi dom.


 

KAKO ŽIVOTINJE TO RADE?


Od 19.10 na kanalu Animal Planet. Nova naučna otkrića i neverovatne demonstracije otkrivaju kako gušter može doslovno da hoda po vodi. I još, da li meduze mogu da žive zauvek?

NAUKA O GLUPOSTI

Od 12.30 na kanalu National Geographic. Saznajte kako sve možete da se osramotite, povredite ili izložite poniženju tokom dizanja tegova, pucanja iz oružja ili preskakanja automobila.

 

NEDELJA

PUTEVI RIMSKIH IMPERATORA: NA KAPIJI SINGIDUNUMA

Od 19.23 na trećem programu RTS-a. Peta emisija iz serijala Putevi rimskih imperatora nosi naziv Na kapiji Singidunuma i posvećena je rimskom Singidunumu. U emisiji učestvuju: dr Ivana Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta, dr Vesna Bikić, naučni savetnik Arheološkog instituta i dr Slavica Krunić, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda.

Tragovi duge istorije grada zasnovanog pre više od dva milenijuma na bregu iznad ušća Save, gotovo da i nisu više prisutni u liku savremenog Beograda. Retka su evropska stara urbana središta dugoga trajanja koja su u svojoj istoriji toliko puta rušena i ponovo građena kao što je to slučaj sa gradom čijim ulicama svakodnevno prolazimo. Grad na Dunavu – velikoj evropskoj reci, koja je često razdvajala države i narode, doživljavao je sudare civilizacija rušenjem zatečenog i izgradnjom novog, bitno različitog od prethodnog.

FATALNA NESREĆA

Od 21.00 na TV 02. Domaćica iz Brentvuda i njen suprug, javni tužilac. Iranac, vlasnik trgovine. Dvoje policijskih detektiva koji su ujedno i ljubavnici. Afro-američki televizijski reditelj i njegova supruga. Meksički bravar. Dvojica kradljivaca automobila. Policajac bez iskustva. Sredovečni korejski supružnici… Svi oni su stanovnici Los Anđelesa. I u sledećih 36 sati, svi oni će se sudariti… Zaranjajući u neverovatnu mešavinu rasa u Los Anđelesu nakon najvećeg terorističkog napada u istoriji SAD-a, ova snažna urbana drama istražuje strah i licemerje iz više perspektiva likova koji ulaze i izlaze iz života jednih ili drugih. Na ratištu rasnih sukoba niko nije siguran. Isto tako, niko nije imun na proključali bes koji pokreće nasilje – i menja živote…


 

LUDE VOŽNJE

Od 18.40 na kanalu Viasat Explorer. Serija „Lude vožnje“ putuje po svetu kako bi snimila najpoželjnije, najneverovatnije i najbizarnije primerke automobila na svetu. Ujedno, serija nam predstavlja i njihove vlasnike.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay