TV PREPORUKA: Minus je, zagrejte se uz Juana Mekgregora, Ala Paćina…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

OKO: ŠEKULARAC – BELI PELE, MESI PRE MESIJA

Od 18.25 na prvom programu RTS-a. O prvoj velikoj sportskoj zvezdi druge Jugoslavije, o tome kako je Miloš Crnjanski po povratku iz Londona pobegao od kolega pisaca u Skadarliju da upozna Dragoslava Šekularca.

Za majstorom i gora plače, kaže narodna izreka. A on je bio najveći majstor fudbalske igre koji se rodio na Balkanu. Da, imala je Srbija Mesija mnogo pre Mesija ili je zbog mnogo čega na terenu i van njega bolje poređenje sa Maradonom? A španska Marka uz vest o smrti napisala je da je Dragoslav Šekularac bio Beli Pele.

O prvoj velikoj sportskoj zvezdi druge Jugoslavije, o tome kako je postao najveći, razmerama njegove popularnosti i tome zašto su ga toliko voleli; ali i tome kako je jedan Miloš Crnjanski po povratku iz Londona pobegao od kolega pisaca u Skadarliju da upozna Dragoslava Šekularca.

Gosti emisije: Dušan Maravić, nekadašnji fudbaski reprezentativac, saigrač i prijatelj Dragoslava Šekularca

Zoran Slavnić, nekadašnji košarkaški reprezentativac i prijatelj Dragoslava Šekularca

Vule Žurić, pisac koji je za radio adaptirao romane Miloša Crnjanskog a fenomenologiju iracionalnog objašnjava pišući o Crvenoj zvezdi.

 

INSAJDER: „PRODAJA“

Od 21.00 na N1. osnivanja 1945, preko razvojnog perioda sedamdesetih, PKB od devedesetih ostaje bez svojih nekadašnjih firmi Imleka, Frikoma, Pekabete.

Posle demokratskih promenia usledila je privatizacija izdvojenih delova.

Miroslav Mišković 2003. kupuje Pekabetu, Salford koji zastupa Milan Beko kupuje Imlek. Iste godine hrvatski Agrokor biznismena Ivice Todorića kupuje Frikom.

Nako što su biznismeni preuzeli najprofitabilnije delove nekada najvećeg kombinata, 2009. država  preuzima vlasništvo u PKB-u. Već naredne, 2010. godine prebacuje ga na Grad Beograd. Grad 2016. ponovo prebacuje PKB na državu. Država 2018. prodaje Al Dahri između ostalog i poslednji, najvažniji resurs – 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

O svemu što je do toga dovelo i konačnoj prodaji imovine PKB-a gledajte u novom serijalu emisije Insajder „Prodaja“ saznajte u večerašnjoj emisiji.

 

LOV NA LOSOSE U JEMENU

Od 22.30 na TV Prva. Savremena bajka govori o državnom službeniku i introvertnom naučniku, stručnjaku za ribolov (Juan Mekgregor).

Alfred Džouns je naučnik koji se specijalizovao za uzgajanje ribe. On ne vidi dalje od svog svakodnevnog života sve dok njegov svet nije iznenada uzdrman zahvaljujući jemenskom šeiku koji je opsednut ribolovom i želi da postigne naizgled nemoguće – da lovi losose u Jemenu. Na tom čudesnom putovanju nemoguće postaje moguće.

Juan Mekgregor, Amr Vejk, Emili Blant, Ketrin Stedmen Režija: Las Halstrom

 

NIČIJI SIN

Od 23.30 na TV O2. Mladi policajac dodeljen je policijskoj stanici u Kvinsu, u komšiluku u kom je odrastao. Radi naporno kako bi mogao da se skrbi za svoju ženu i bolešljivu ćerku i da vodi pristojan život. Ali njegov život je u opasnosti nakon što je na površinu izbila mračna tajna. Anonimni izvor otkriva novu informaciju o nerešenom ubistvu dvojice dečaka i moguće policijsko zataškavanje što pokreće lanac događaja koji unose nemir u komšiluk.

Uloge: Čening Tejtum, Al Paćino, Džejms Ranson, Kejti Holms, Rej Liota Režija: Dito Montijel Di.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube