TV PREPORUKA: Neka vas večeras zagreju dobri filmovi i emisije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube/rts promo

SAVREMENI SVETSKI PISCI: JU NESBE

Od 19. 35 na drugom programu RTS-a. Upoznajte jedno od kultnih imena moderne svetske književnosti. Norveški pisac Ju Nesbe kaže da ideje za svoje priče smišlja dok se penje – u modernom rečniku to nazivaju klajming – tako da je deo svog izuzetno kratkog boravka u Beogradu iskoristio za mini planinarenje po zidinama nekadašnje letnje scene Topčider.

Posle toga, otišao je na potpisivanje svojih romana gde je čekala reka čitalaca – od SKC-a do Nemanjine ulice. I tu je Nesbe premašio sopstveni rekord: potpisavao je 15 knjiga u minutu. Inače, autora koga s pravom nazivaju „kraljem skandinavskog trilera“, čita preko 40 miliona ljudi širom planete, što je 10 puta više od broja stanovnika njegove rodne Norveške. Ju Nesbe
Prvu knjigu Čovek šišmiš je objavio 1997. godine, i bio je to početak krimi serijala o Hariju Huleu. Usledilo je još 10 knjiga o neobičnom detektivu koji je svoje vrline uspešno uposlio u borbi sa sopstvenim i tuđim porocima. Nesbe piše i krimi romane u kojima tamne kutke duše ne razotkiva Hari Hule već čitava galerija junaka i antijunaka; najnoviji takav roman u nizu je „Magbet“ – priča o osveti, ljubavi  i krivici, Nesbeovim opsesivnim temama, koji je nedavno promovisao u Beogradu.

Krug laži

Od 21.00 na TV 02. Rodžer Feris (Leonardo Dikaprio) je najbolji čovek Američke obaveštajne službe na terenu, na mestima na kojima ljudski život vredi samo onoliko koliko vredi informacija koju može obezbediti. Feris otkriva trag o velikom vođi terorista za koga se sumnja da radi i van Jordana. U operacijama koje ga vode širom sveta, od Bliskog istoka do Vašingtona, Ferisov sledeći pokret zavisi od glasa na drugoj strani bezbedne telefonske linije – veterana CIA, Eda Hofmana (Rasel Krou). Vodeći rat s laptopa u predgrađu, Hofman je na tragu novog terorističkog vođe koji je organizovao niz podmetanja bombi, uspevajući da izbegne najbolju obaveštajnu mrežu na svetu. Da bi izmamio teroristu na otvoreno, Feris će morati da uđe u njegov svet, ali što je bliži meti, to više otkriva da je poverenje i najopasniji luksuz i jedino što može da mu spase život.


Glavne uloge: Leonardo Dikaprio, Rasel Krou, Karis van Houten, Mark Strong, Oskar Ajzak, Sajmon Mekberni Režija: Ridli Skot.

KRVAVA PLIMA

Od ponoći na TV 02. Kapetan Frenk Remzi je komandant nuklearne podnornice Ju-Es-Es Alabama. Remzi je cenjeni veteran pred penzijom i poznat je po svom stavu da je njegov zadatak „da očuva demokratiju, a ne da je sprovodi u delo“. On dobija novog zamenika, Rona Hantera, mlađeg, školovanog na Harverdu, koji veruje da je zadatak vojske da spreči rat a ne da učestvuje u njemu. Dok su na pučini do podmornice stiže vest da su ruske trupe zauzele magacine oružja, pa vojnici Alabame moraju da reaguju. Oni dobijaju naređenja za napad, ali dok primaju najnovija naređenja, otkaže im radio stanica. Dok Remzi smatra da bi trebalo da ispune prvobitno naređenje i otvore vatru, Hanter smatra da bi trebalo da sačekaju dok ne dobiju potpuno naređenje o njihovoj misiji. Njihov sukob dolazi do tačke u kojoj Hanter preti pobunom ukoliko ijedan projektil bude ispaljen.


Uloge: Denzel Vošington, Džin Hekman, Met Krejven Režija: Toni SKot

Izvor: BIZLife

Foto: youtube/rts promo