X
  • English
X

bizlife-magain-online

Afterhour

TV preporuka: Od Markesa do Marsa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Proča o tome kako je dečko iz nerazvijenog grada na Karipskoj obali postao pisac koji je osvojio srca miliona, od najsiromašnijih do najmoćnijih političkih vođa, i kako su njegova dela uspela da promene naše poimanje stvarnosti? Gabo: Magija stvarnosti (Gabo: The Creation of Gabriel Garcia Marquez, 2015)

Odgovor je neverovatna priča o Gabrijelu Garsiji Markesu, dobitniku Nobelove nagrade za literaturu 1982. godine, tvorcu svetski popularnog i kritički priznatog remek-dela 100 godina samoće, koji je odrastao u siromaštvu i zulumu u severnoj Kolumbiji i, pokrenut ljubavlju prema životu i senzualnom, magičnom osećajnošću, pratio put koji ne samo što ga je načinio pionirom književnosti koja daje pozitivan pogled na život, već ga je i odveo u prvi plan političkih borbi sedamdesetih i osamdesetih godina, kroz vojno novinarstvo i prijateljstva sa političkim liderima kao što su Fidel Kastro i Bil Klinton.

Povezane vesti

Režiju ovog dokumenarca potpisuje Džastin Vebster, a film se emituje u 19.23 na drugom programu RTS-a.


 

Za one koji bi da malo “uzlete” od 21:00 na TV O2 počinje film “Misija na mars” (Mission To Mars, 2000.)  Godina je 2020. i NASA je učinila još jedan džinovski skok za čovečanstvo – uspešno sletanje tima astronauta na Mars. Ipak, ubrzo po njihovom sletanju na površinu Marsa, komandant misije Luk Grejem i njegove kolege sreću se sa nečim bizarnim, šokantnim i jezovitim što će dovesti do tajanstvene i katastrofalne nesreće koja će desetkovati posadu. Grejem uspeva da pošalje kratku i tajanstvenu poruku na Zemlju, pre nego što njegova noćna mora počne. Progonjeni poslednjom, zagonetnom porukom koju je poslala zlosrećna posada Marsa Jedan, NASA užurbano priprema i lansira spasilačku misiju koja bi trebalo da istraži tragediju i vrati preživele kući – ako ih uopšte ima. Predvođena pilotima Vudijem Blejkom i Džimom Mekonelom, zajedno sa dr Terijem Fišerom i naučnikom Filom Olmajerom, grupa astronauta kreće na herojsko šestomesečno putovanje ka Marsu.

Ovu naučnu fantastiku režirao je Brajan De Palma, a igraju Tim Robins, Gari Sinajs i Don Čidl.


U kasne sate, od 23.55 na TV O2 emituje se film “Zatočenici Sunca”  (Prisoner of the Sun, 2013.) Mladi američki arheolog je početnik, uvučen u opasnu ekspediciju, duboko ispod neprolaznog egipatskog peska. Bežeći od smrtonosnih zamki i drevnih čudovišta, ekspedicija otkriva tajnu stariju od istorije i opasnosti koje prevazilaze maštu. “Spavači” su probuđeni. Bogovi su ustali. I odbrojavanje do kraja sveta je počelo… Režiju potpisuje Rodžer Kristijan, a uloge tumače Džon Ris-Dejvis, Dejvid Čarvet i Karmen Čaplin. 


 

Izvor: B92

Foto: youtube

Komentari 1

  1. muzičar

    Mnogo vam hvala na TV preporukama, zaista birate odlične filmove! Bravo! Make love, not war.