TV preporuka: Sidnejska kompanija igre “Svetlost mraka”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Sidnejska kompanija igre prvi put, od svog postanka 1969. godine, gostovala je u Srbiji i to na zatvaranju 15. Beogradskog festivala igre koji se održao pod sloganom “Prestonica”.

Od 2009. godine, umetnički direktor ove Kompanije je Rafael Bonačela, ujedno i koreograf predstave “Svetlost mraka” koja je premijerno izvedena 2016. godine u Sidneju.

“Ovaj komad je započet, a zatim vođen idejom o tome na koji način muzika treba da zvuči. Radio sam sa Nikom Vejlsom dok je komponovao – uneo sam se u taj proces kako bih dotakao novi smisao… Za mene je pokretačka snaga sadržana u načinu na koji svetlost i tama utiču na nas, na naše raspoloženje, na način na koji prizivaju sećanja na određene periode u našim životima… Fizički smisao svetlosti i tame, obojen emocijama koje prožimaju te kontrastne svetove… Igrači su oduvek moji verni saradnici. Pre nego što bi bilo koji pokret bio usvojen, pozivao sam igrače da kreativno i sasvim slobodno odgovore na numeru. Neki su odgovarali crtežom, neki poezijom, neki prozom. Ti inicijalni odgovori postali su deo procesa i stvaranja. Igrači daju sve svoje lično. Oni svoja iskustva iznose u studiju, a međusobno poverenje ansambla doprinosi našoj autentičnosti i otvorenosti. Zbog toga sam veoma zahvalan” – o svojoj koreografiji govori Bonačela.

Emitovanje na drugom programu RTS-a u 19.46.

Izvor: RTS

Foto: youtube

Piše: B.M.