TV PREPORUKA: Vaš vikend vodič kroz filmove i emisije vredne pažnje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

SUBOTA

KVADRATURA KRUGA

Od 18.25 na prvom programu RTS-a. Upoznajte novi sport vilbal i grad na kamenu.

Vilbal je potpuno nov sport nastao u Vladičinom Hanu. Taj sport ima svoja pravila koja samo donekle podsećaju na ona u fudbalu. Teren na kome se igra vilbal je kružnog oblika i na njemu se nalazi šest golova, dve centralne kapije i četiri bočna gola koje su tvorci vilbala nazvali baze. Tim koji da pogodak u bazu automatski osvaja taj gol, a protivnički tim osim što ostaje bez te baze ostaje i bez jednog igrača na terenu koji se ponovo može vratiti u igru tek kada njegov tim da pogodak u protivničku bazu.

Pogodak u bazu donosi 1 poen, pogodak u kapiju 2 poena, dok pogodak u vil, obruč na vrhu centralnog gola donosi 3 boda. Vilbalski tim čini 6 igrača, plus golman a meč u vilbalu traje tri puta po 15 minuta. Vilbal je već zaživeo u Srbiji i igra se u desetak klubova u našoj zemlji.

Druga priča u novom izdanju Kvadrature kruga snimljena je u Počitelju, gradu sazdanom od kamena i na kamenu, gradu koji je u svoje temelje uzidao vekove i gradu u kome se može osetiti dubina vremena.

URNEBESNA TRAGEDIJA

0d 19.15 na TV Prva. Lekar psihijatrijske bolnice odlučuje da, u znak protesta zbog neljudskih uslova života i nedostatka lekova, zatvori bolnicu i vrati bolesnike kućama ili preda nekome ko bi ih bar privremeno prihvatio.

Kada jedan od bolesnika reši da se “ženi”, doktor, pod izgovorom da svi idu na svadbu, izvodi svoje pacijente na ulicu. Nevolje počinju već na prvom koraku van klinike. U slobodi, nenaviknuti na pravila igre društva “normalnih”, bolesnici rade ono što požele, ne obazirući se na haos koji izazivaju.


Uloge: Bogdan Diklić, Boro Stjepanović, Branislav Zeremski, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Gordana Gadžić,Vojislav Brajović, Sonja Savić Režija: Goran Marković.

OČEVI I KĆERI

Od 20.00 na Radio-televiziji Vojvodine. Džejk Dejvis, je pisac koji je dobio Pulicerovu nagradu, udovac je, sam podiže svoju petogodišnju kćeku Kejti. Istovremeno vodi borbu sa teškim mentalnim stanjem izazvanim gubitkom supruge, čak jedno vreme biva zatvoren u psihijarijsku instituciju. Mnogo godina kasnije, Kejtini demoni iz prošlosti prete da ugroze vezu sa zgodnim i dobronamernim momkom Kameronom.


Glavne uloge: Rasel Krou, Amanda Sejfrid , Aron Pol, Dajen Kruger, Kuvenžane Volis, Brus Grinvud , Dženet Mektir, Kajli Rodžers, Džejn Fonda, Oktavija Spenser.

UTEHA

Od 22.00 na TV O2. Istražujući niz ubistava, FBI agenti Džo i Ketrin zbunjeni su ubicinom bizarnom metodom bezbolne smrti. Džo dovodi u pomoć starog prijatelja, penzionisanog doktora i vidovnjaka Džona. Uz Džonovu pomoć, agenti se sve više i više približavaju ubici, i postaje im sve jasnije da je i zločinac vidovit, i da je uvek jedan korak ispred vlasti.


Uloge: Entoni Hopkins, Kolin Farel, Džefri Din Morgan, Ebi Korniš Režija: Afonso Pojart.

ČAROBNI VRTOVI NA KROVOVIMA PARIZA

Od 22.50 na trećem programu RTS-a. Kročiti na krovove Pariza znači promeniti pogled na grad, koji stanovnici i turisti vide samo u visini čoveka. I dok četvrti, bulevari, ulice, spomenici ili, pak, parkovi nemaju za nas skoro više nikakvih tajni, život iznad toga ostaje nam nepoznat. Emisija će vas otisnuti u otkrivanje jednog sveta različitog od onoga kako se uobičajeno predstavlja.

NEDELJA

ZA SADA BEZ DOBROG NASLOVA

Od 20.20. na drugom programu RTS-a. U gradu na Kosovu na brutalan način je prekinuta ljubav Srbina i Albanke. Reditelj iz prestonice odlazi sa video kamerom da snimi učesnike događaja, rad istražnih organa i porodice zaljubljenih.


Priča se odvija kroz preplitanje više slojeva: zvanični televizijski zapisi, lični video zapisi reditelja, njegov pokušaj da od materijala napravi igrani film. Svako ima svoj stav o ovom događaju, neko svoje viđenje i daje svoj savet za najbolje rešenje.

Uloge: Meto Jovanovski, Mira Furlan, Boro Begović, Eva Ras… Režija: Srđan Karanović.

TAJNE VATIKANA

Od 23.00 na drugom programu RTS-a. Anđela Holms (koju tumači Olivija Tejlor Dadli) je obična devojka sa jednostavnim interesovanjima i životom bez trzavica. Nažalost, sve se to menja kada počinje da povređuje osobe oko sebe, donoseći ljudima koje voli ozbiljne povrede i smrt. (Vatican Tapes 2015).

Pregledaju je i zaključuju da fizički nema nikakvih tegoba, nakon čega se ona okreće spiritualnim rešenjima. Završava u Vatikanu, gde treba da izvrše egzorcizam, ali izgleda da je demon koji je u njoj mnogo stariji i snažniji od svega što su očekivali.

 

Sada je sve na svešteniku Lozanu da pobedi u ratu između dobra i zla i oslobodi Anđelu, ali i spase svet u kojem živimo. Uzbudljivo ostvarenje “Tajne Vatikana” izazvalo je veliku pažnju javnosti zbog jedinstvene priče i odličnih efekata.


Režiju potpisuje Mark Neveldin, a u glumačkoj ekipi su i Majkl Penja, Ketlin Robertson i mnogi drugi.

SAVANA 

Na Radio-televiziji Vojvodine od 20.05. Narator je devedeset-petogodišnji Krismis Multri, koji se seća svog, ceo život dugog, prijateljstva sa Vordom Alenom, u Savani početkom XX veka.

Vord je rođen u bogatijoj porodici sredinom XIX veka, ali je živeo daleko skromnije, baveći se lovom na patke, zbog čega je često stizao pred sudiju Hardena. Često su ga, takođe, nalazili pijanog, što je izazivalo ozbiljne svađe između njega i njegove supruge Lusi. Ona se za njega udala uprkos svom ocu, koji je nastojao da je uda za nekoga višeg staleža – ser Grejema. I kao da njegove loše navike nisu dovoljno loše za njihov brak, dete im se rodi mrtvo, što Lusi veoma teško prihvata.


Režija: Anet Hejvud-Karter (Annette Haywood-Carter) Glavne uloge: Džim Kavijezel , Čivetel Edžiofor, Džejmi Aleksander, Džek Mekbrajer, Sem Šepard.

SLEDEĆA TRI DANA

Od 21.30 na TV O2. Rimejk vrlo uspešnog filma režisera Freda Kavajea. Dajan Kruger tumačila je glavnu žensku ulogu u originalu, dok je u rimejku ta dužnost data lepoj Elizabet Benks. Njenog spasitelja u filmu igra Rasel Krou. Film je režirao oskarovac Pol Hagis. Voljena supruga Džona Brenana otpužena je za ubistvo svoga šefa. Džon je ubeđen da ona nije kriva, i nakon tri godine koje je provela u zatvoru, on ne može da se pomiri sa njenom situacijom. Sam podiže njihovog sina Luka i ujedno radi kao profesor na fakultetu. Uporedo, sve vreme pokušava da dokaže nevinost svoje supruge. Kada ona postane suicidna zbog pritiska lošeg okruženja u zatvoru, Džon smišlja detaljan plan za njen beg, koji će ih dovesti u životnu opasnost.


Uloge: Rasel Krou, Elizabet Benks, Lijam Nison, Olivija Vajld Režija: Pol Hagis

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube