TV PREPORUKA: Veče dokumentaraca i filmskih klasika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG

Od 21.00 na prvom programu RTS-a. Na javnom servisu počeo je ciklus remasterizovanih domaćih filmova. Pogledajte neke od klasika u novom, osveženom ruhu.  Radnja je smeštena 1935. godine, posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju, u maloj srpskoj palanci.

Porodica Topalović ima pet generacija muškaraca, koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom i svađaju oko nasledstva upravo preminulog Pantelije Topalovića, osnivača porodične pogrebne firme.

Najmlađi član porodice, Mirko, ima namere da ostavi porodični posao i da se bavi nečim „časnijim“, takođe, želeo bi da se venča sa Kristinom, koja ga ne voli. Njen otac, Bili Piton posluje sa porodicom Topalović, tako što iskopava i prodaje im stare sanduke, koje Topalovići prelakiraju i prodaju kao nove.

I Bili je zainteresovan da dođe do Pantelijinog nasledstva ili para koje mu Topalovići duguju, zbog čega nagovara Mirka da se pokaže kao „čovek“ i da uzme svoj deo nasledstva, pre nego što se oženi Kristinom.

Kristina je zaljubljena u Đenku, najboljeg Mirkovog druga, filmadžiju koji je iznad malograđanskog morala. Poslednja scena je početak obračuna izmežu Bilijeve porodice i porodice Topalović.

Uloge: Bogdan Diklić, Jelisaveta Seka Sablić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić… Režija: Slobodan Šijan.

 

POVRATNI UDAR

Od 21.00 na TV O2. Kurt Rasel i Vilijam Boldvin tumače likove sučeljene braće koja nastavljaju herojsku porodičnu tradiciju čikaških vatrogasaca. Nakon zbunjujuće serije požara, prinuđeni su da sklone u stranu svoje razmirice ne bi li rešili misteriju koja okružuje ove eksplozivne zločine. Skot Glen, Dženifer Džejson Li, Rebeka DeMornej, Donald Saterlend i Robert De Niro igraju u ovoj napetoj priči koja je dobila izuzetne kritike i nominacije za Oskara za specijalne efekte i za zvuk u nekim od najfascinantijih ikad snimljenih scena vatre.

Uloge: Kurt Rasel, Robert de Niro, Vilijam Boldvin Režija: Ron Hauard


AJRTON SENA

Od 23.45 na TV O2. Ovo je dokumentarac o brazilskom asu „Formule 1“, Ajrtonu Seni, koji je osvojio svetsko prvenstvo u „Formuli 1“ tri puta pre smrti u 34. godini. U filmu je prikazana njegova karijera od 1984. do njegove prerane smrti deceniju posle. Film istražuje život i delo trostrukog svetskog prvaka, njegove fizičke i duhovne domete na stazi, njegovu potragu za savršenstvom i mitski status koji je otada stekao. Dokumentarac je snimljen u punoj saradnji sa porodicom Ajrtona Sene koja je dala dozvolu da ovo bude prvi dokumentarni dugometražni film o njegovom životu, sa menadžmentom „Formule 1“, koji je pronašao materijal dotad neprikazan u bioskopima, i sa Institutom Ajrtona Sene, dobrotvornom zadužbinom osnovanom nakon njegove smrti koja pruža mogućnosti za obrazovanje milionima siromašne brazilske dece.

 Režija: Asif Kapadija

 

BITKA ZA SLOBODU

Glavne uloge: Endi Eva Longorija, Eduardo Verastegi, Ruben Blejds, Piter Otul. Režija: Din Rajt

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube