TV preporuka: Večernji provod uz Artura Klarka, Kolina Farela…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Film  „Novi svet“ (New World) prikazuje prve korake belog čoveka u Novom svetu. Upoznajemo se sa Amerikom na samom početku 17. veka, tada još netaknutom divljinom kojom vladaju indijanska plemena. Njihovi međusobni odnosi nisu previše prijateljski, ali veći sukobi nisu zabeleženi. Međutim, kada tri engleska broda sa 103 člana posade 1607. godine pristanu na obalu Amerike, dolaze nova vremena. Na jednom od brodova je i prekaljeni, buntovnički raspoloženi vojnik i avanturista Džon Smit koji treba da bude pogubljen zbog protivljenja nadređenima. Ipak, znajući da mu je u nepoznatoj okolini za preživljavanje potreban svaki čovek, posebno neko iskusan kao Smit, kapetan Kristofer Njuport ga pušta na slobodu. Englezi uskoro uviđaju da su došli u zemlju dobro organizovanih domorodaca, koje predvodi moćni poglavica.

Uloge tumače Kolin Farel, Korianka Kilčer, Kristofer Plamer, Kristijan Bejl Režija. Terens Malik. Film se emituje od 21.00 na TV Prva.

Emisija Savremeni svetski pisci: Ijan Makjuan od 22.57 na Drugom programu RTS-a.

Koliko je ponekad tanka linija između morala i nemorala, u kojoj meri slučajnost i zabluda oblikuju naše živote, kako se desilo da Evropa liči na sklerotičnu staricu i gde su danas zalutali „crni psi“ istorije, neke su od tema o kojima Neda Valčić Lazović razgovara sa Ijanom Makjuanom, autorom koji je gotovo pola veka u samom vrhu savremene engleske književnosti.

Ijan Makjuan rođen je 1948. na jugu Engleske. Detinjstvo provodi na Bliskom Istoku i u Aziji, a zatim se vraća u Veliku Britaniju gde završava studije književnosti. Paradoksalno, postaje poznat 80-tih godina prošlog veka kad BBC zabranjuje prikazivanje njegove drame „Geometrija prostora“, zbog njene navodne obscenosti.

 Sa naslovom „Dete u vremenu“ otpočinje Makjuanova druga faza u kojoj su prisutne teme društvenog angažmana i usuda istorije koji kulminira u romanu „Crni psi“. 1998. roman „Amsterdam“ biva ovenčan Bukerovom nagradom. Sledi „Iskupljenje“ koje se smatra jednim od remek dela savremene engleske i svetske književnosti. Svoj novi roman „Orahova ljuska“, Ijan Makjuan potpisivao je u Beogradu, za vreme velike međunarodne konferencije posvećene Džonu Apdajku, na kojoj je bio počasni gost.

Od 23.40 na Drugom programu RTS-a upoznajte Artura Klarka.  Vizionari naučne fantastike je američka dokumentarna serija o životu i radu najznačajnijih stvaralaca naučne fantastike. Autor, Ridli Skot otkriva na koji način su predviđali život u budućnosti i možda inspirisali da njihove futurističke vizije postanu deo naše svakodnevice.

Artur Čarls Klark, kultni autor i vizionar naučne fantastike, smatra da u svemiru postoji još neko mesto na kom bi čovek mogao da živi. Mašta o tome da ga poseti. Kako bi čovečanstvo podstakao da ga nađe, postavlja okvire za novo kosmičko doba, doba u kome će svakom ko poželi da istraži univerzum biti potrebna samo karta za putovanje.

 Entuzijazam koji je Klark pokazivao prema nauci i otkrićima, njegov optimizam u vezi sa spoznajom nepoznatog i ljubav prema čovečanstvu predstavlja putokaz velikim umovima koji nas vode u budućnost. Ona počinje s malom iskrom maštovitosti, bleskom spoznaje koji poništava stara ograničenja i nadahnjuje otkrivanje tehnologija koje stvaraju nove svetove.

Dokle seže mašta pisca naučne fantastike i koje su od njegovih mnogobrojnih vizija postale stvarnost u našoj sadašnjosti gledaoci će saznati u epizodi serijala „Vizionari naučne fantastike – Artur Klark“.

 

Izvor: TV 02, RTS

Foto: youtube