Ukusi Francuske u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Peto izdanje manifestacije „Ukusi Francuske“ biće organizovano u 16 restorana u Srbiji u četvrtak, 21. marta ove godine, ali će mnogi francuske menije služiti tokom cele sedmice od 18. do 24. marta, najavili su danas organizatori.

Kako je novinarima rečeno, koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće gostima za večeru svoj meni u čast francuske gastronomije.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini rekao je da će jubilarno izdanje biti u znaku, ali bez obaveze, „društveno odgovorne“ gastronomije, kao i Provanse.

„Od restorana se očekuje da tog dana ponude svojim gostima menije koji su pripremljeni u skladu sa imperativima savremenog doba, a to su poštovanje i zaštita prirode i zdravi obroci. Očekuje se učešće 5.000 šefova koji će promovisati lokalne proizvođače i proizvode koji su uzgojeni ili spravljeni tako što štite životnu sredinu“, istakao je on.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta su se samostalno prijavili organizacionom komitetu onlajn, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Meniji će u okviru „Ukusa Francuske“ i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija, a učestvuju i škole kulinarstva i ugostiteljstva.

U prvom izdanju manifestacije u Srbiji 2015. godine učestvovalo je pet restorana, a već od drugog izdanja pa do ovogodišnjeg ih uvek ima oko petnaest.

Manifestacija „Ukusi Francuske“ (Goût de France) je stvorena na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove. Promovišući ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista  Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim,  „gastronomska fešta Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle,  svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „à la française“ prilagođen lokalnim uslovima i održivoj ekonomiji, kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Spisak restorana možete pronaći na ovoj adresi.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo