Upoznajte jednu od najvećih i najzagonetnijih kompanija na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay, Printscreen

Nema ko nije u detinjstvu slušao priču o Ivici i Marici. A jedan od najzanimljivijih delova ove bajke je baš onaj koji opisuje dogodovštine dva junaka sa vešticom koja, živeći u kući od slatkiša, mami malu decu kako bi ih pojela. Piscu ovog članka bi se u detinjstvu, baš na ovom delu, širom otvorile oči, a usta otvarala u nadi da će se malo tih slatkiša iz bajke naći u njegovim ustima. Ono što mnoga deca ne znaju jeste da tako slatko mesto postoji i nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, u Viržiniji gde se nalazi sedište Mars korporacije.

Porodica Mars se gotovo nikada ne pojavljuje u medijima i njih vrlo retko možete naći u novinskim naslovima. Kako su jednom prilikom i rekli, članovi porodice Mars više vole kada se priča o njihovim proizvodima.

Žene su sa Venere, a ona Mars drži u rukama

Džakelin Mars, printscreen

Džekilin Mars: u avgustu 2016. godine se prema Forbsovoj listi nalazi na 27. mestu svetskih milijardera, a zauzima 18. mesto u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedna od osoba na čelu Mars korporacije koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda je Džekilin Mars (Jacqueline Mars). Prema navodima Blumberga, ona poseduje bogatstvo od skoro 33 milijarde dolara i neograničeni pristup malim slatkim zadovoljstvima.

Sa svoja dva brata Džonom (John) i Forestom (Forest) Džekilin je zaradila preko 31 milijardu dolara samo od prodaje Mars čokoladica. Ova porodična kompanija pored Mars čokoladica proizvodi i slatkiše Milki vej (Milky Way), Tviks (Twix), Snikers (Snickers); potom bombone M&M, a Mars korporacija proizvodi i hranu za kućne ljubimce kao što su Viskas (Whiskas), Pedigri (Pedigree) i instant pirinač Ankl Ben (Uncle Ben).

Džekilin Mars rodila se 10. oktobra 1939. godine u Virdžiniji. Nakon završene sredje škole u Masačusetsu, upisuje se na Brin Mavr koledž (Bryn Mawr College) gde je stekla diplomu iz antropologije. Sa dvadeset godina se udaje za Dejvida H. Badžera (David H. Badger) sa kojim ima troje dece. Nakon njihovog razvoda 1984. godine Marsova se udaje za Hanka Vogela (Hank Vogel). Ni taj brak nije dugo trajao, te se završio razvodom 1994. godine.

U medijima  2013. godine Marsova će „napuniti“ novinske naslove zbog automobilske nesreće koju je izazvala kolima udarivši četvoročlanu porodicu i pri tom usmrtivši osamdesetšestogodišnju ženu, i izazvavši pobačaj trudnice u osmom mesecu trudnoće. Povodom nesreće Marsova je izrazila svoje žaljenje zbog događaja i priznnala krivicu.

Međutim, ona nikada nije osuđena zbog nesreće koju je uzrokovala. Naime, preživeli članovi porodice koji su učestvovali u automobilskoj nesreći pisali su sudiji sa molbom da Marsovu ne kazni jer se „u njihovim srcima nalazi samo oproštaj“. Ona je samo platila  kaznu od 2500 dolara, a vozačku dozvolu su joj oduzeli na šest meseci.

Jedna od malobrojnih podataka koje imamo o Džakelin Mars jeste i taj da je ona veoma angažovana kada su u pitanju humanitatne organizacije, a najznačajnije donacije uputila je Australijskim doktorima bez granica (Australian Outback Doctors) i Nacionalnom simfonijskom orkestru.

Život na Marsu?

mars, printskrinKrenimo na put u štab kompanije Mars, jedne od najvećih i najzagonetnijih kompanija na svetu. Zavirite na planetu Mars gde su svi zaposleni jedan tim i svi, počev od predsednika, dobijaju bonus od 10 odsto zbog dolaska na vreme na posao. Ovde ne postoje posebne pogodnosti kao u drugim kompanijama – nema službenih vozila, posebnog parking mesta i poslovnih apartmana. Staklena sala za konferenciju jedina pruža neki osećaj privatnosti, a samo nekoliko biljaka i slika su jedini ukras u kancelarijama. Iako tako ne izgleda, ovo mesto je žila kucavica multinacionalnog, multimilijarderskog carstva.

Džon i njegov stariji brat Forest dele ulogu izvršnog direktora. Sede u uglu kancelarije koju dele sa svojom sestrom Džakelin koja ima ulogu korporativnog potpredsednika. Između njih se nalazi samo sekretarica.

Mars je veći i od Mek Donaldsa (McDonald’s) i svojih glavnih konkurenta Keloga (Kellog’s) i Heršej fudsa (Hershey Foods). Mars „drži“ osamnaest odsto konditorske prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ova kompanija proizvodi najpoznatije slatkiše kao što su Kit-Kat, Tviks, Milki vej, Baunti, M&M bombone i Snikers, ali proizvodi polugotovi pirinač Ankl Ben i hranu za životinje kao što je to Viskas i Pedigri.

Ali, iako su proizvodi Marsa jedni od najpoznatijih, organizacija iza ove kompanije je „najtajnija“. Od osnivanja 1922. godine ova kompanija sa sedištem u Virdžiniji vodi svoj posao u prostorijama koji su nalik CIA-nim (oni su, uzgred budi rečeno udaljeni samo tri kilometra!). Zahtevi za informacije o njihovom poslovanju su redovno odbijani, a članovi Mars porodice su svoja vrata zatvorili javnosti, izbegavali kamere i foto-aparate. Zaposlenima nije dozvoljeno da pričaju o svom angažmanu u kompaniji.

Niko od zaposlenih nema sopstvenu kancelariju, sami primaju telefonske pozive i kopiraju dokumenta i niko ne putuje prvom klasom, a sastanci se održavaju „po potrebi“.

Plate su vezane direktno sa produktivnošću kompanije. Ako je prodaja dobra, zaposleni mogu dobiti bonuse koji premašuju redovnu platu čak i do deset puta.

Mars gotovo da nema dugovanja, a jedna od opsesija ove kompanije je čistoća. Pod Marsove kompanije ima manje bakterija od prosečne sudopere.

O postanku „planete“

Forest Mars, prvi sin osnivača kompanije Mars, Frenka Marsa, sa šest godina se, nakon razvoda roditelja, preselio u Kanadu. Nikad nije ni sanjao da će se upustiti u posao sa konditorskim proizvodima – uvek je mislio da će mu sigurniju zaradu doneti ugalj te se upravo izbog toga upisao na studije rudarstva na Univeritetu u Kaliforniji.

Forest Mars: u avgustu 2016. godine se prema Forbsovoj listi nalazi na 27. mestu svetskih milijardera. Preminuo je 26. jula 2016. u 84. godini života.

Forest Mars: u avgustu 2016. godine se prema Forbsovoj listi nalazi na 27. mestu svetskih milijardera. Preminuo je 26. jula 2016. u 84. godini života.

Kako bi otplatio školarinu, zaposlio se u studentskoj kafeteriji, gde je usklađivanjem menija i cene mesa uspeo da uštedi značajan novac. Kada se tokom leta kafeterija zatvorila, pridružio se prodajnom timu Kamel (Camel) cigareta.

 Kako i sam kaže, Forest je svom ocu, neuspešnom prodavcu slatkiša dao ideju za Mars čokoladice. Prosto je pitao oca: „Zašto ne napuniš čokoladicu prelivom od slada?“  Bez reklame, čokoladica je krenula da se prodaje „k’o alva“.

Odnos između oca i sina je bio nategnut. Forest je smatrao da otac neefikasno vodi posao i hteo je da ga ubedi da mu prepiše trećinu firme. Kompromis je bio taj da je Forest dobio pravo na Milki vej i 50 hiljada dolara.

Slatko božanstvo

snikers, printskrinNakon očeve smrti i dobijenog sudskog spora sa drugom ženom svoga oca, Forest se vraća u Mars. U sali za konferenciju okuplja zaposlene sa namerom da postavi svoj poslovni plan. Između ostalog im je i rekao:

„Religiozan sam čovek“, kleknuo je na kolena i nastavio: „Molim se za Milki vej i Snikers“, prenosi Indipendant (Independant).

Potomstvo

Svoju decu, naslednici Mars imperije nisu hteli da razmaze: morala su da rade za sve što bi htela. Džeparac nije postojao, a nije bilo ni skupih kola ni odeće. Džon, Forest i Džakelin Mars imaju ukupno desetoro dece i dvoje unučića. Mnogo Marsovske dece uskoro će ući u trku za prevlast u kompaniji.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay, Printscreen

Piše: A. M.