Upoznajte najboljeg nastavnika na svetu (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Piter Tabiči (36) je nastavnik prirodnih nauka (matematike i fizike) koji se svakog meseca odriče 80 odsto svoje plate kako bi mogao siromašnima. Njegova posvećenost, naporan rad i strastveno poverenje u talente njegovih učenika odvelo je neopremljenu školu iz ruralnog kraja u Keniji na nacionalno takmičenje u nauci sve do pobede.

Piter je nastavnik u srednjoj, mešovitoj školi (Keriko Mixed Day Secondary School) u kenijskom selu Pvani. Majka Pitera Tabičija je umrla kada je imao samo 11 godina. Njegov otac, nastavnik u osnovnoj školi, sam je vodio računa o Piteru i njegovoj braći i sestrama.

Kada je primio svoju nagradu za najboljeg nastavnika na svetu, ukazao je na svog oca u publici, pozvao ga na pozornicu i uručio mu nagradu koju je držao dok je soba buknula aplauzom i klicanjem.

Piterovi učenici, koji potiču iz mnoštva različitih kultura i religija, uče u skromno opremljenim učionicama.

Život u ovom ruralnom delu Kenije može biti vrlo težak zbog čestih suša, a i gladi.

Skoro 95 odsto učenika dolazi iz siromašnih porodica, gotovo trećina su siročad ili imaju samo jednog roditelja, a mnogi nemaju šta da jedu kod kuće.

U ovoj školi, sa samo jednim računarom, lošim internetom, vrlo je težak zadatak naučiti nečemu 58 učenika (a nastavnik je samo jedan), a kamoli postići zavidne rezultate na takmičenju iz prirodnih nauka.

Ovo odeljenje ima tu sreću da ih uči najbolji nastavnik na svetu, jer svaki njegov čas vredi mnogo.

Tabiči i četvoro njegovih kolega, takođe, vikendima pomažu učenicima koji sporije uče od svojih vršnjaka. Pomažu im tako što ih posećuju kod kuće i drže im časove 1-na-1.

Broj ljudi koji upisuje ovu školu se udvostručio u protekle tri godine i dostignuta je cifra od 400 učenika, a od tada su i devojčice znatno napredovale kada su njihova dostignuća u pitanju.

Prihvativši nagradu za najboljeg nastavnika „Global Teacher Prize“, Tabiči je rekao „Ja sam ovde samo zbog onoga što su moji učenici postigli. Ova nagrada njima daje šansu. A to govori svetu da oni mogu da urade bilo šta.“

Ovde možete pogledati kako se Tabiči predstavio na dodeli ove prestižne nagrade:


Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Youtube