Uskoro: Daćete mi dve karte za let u svemir

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Kompanija Blu Oridžin već sada ima funkcionalne rakete Nju Šepard kojima može da ostvaruje suborbitalne letove i vraća celu letelicu na Zemlju, a originalni plan Džefa Bezosa, osnivača i vlasnika ove kompanije, jeste da koristi ovu raketu i za letove sa ljudskim posadama.

Potpredsednik Blu Oridžina Rob Mejerson na Amazonovom je samitu u Vašingtonu prošle nedelje govorio je o planovima za svemirske letove, i tim povodom je najavio kako će prve komercijalne karte za buduće svemirske turiste u prodaji biti puštene već sledeće godine, prenosi Seebiz.

Nju Šepard je suborbitalna raketa koja može postići visinu od nešto preko 100 kilometara, i već je odradila sedam uspešnih letova s vertikalnim sletanjem na Zemlju, a čini se kako su sada spremni iste misije odrađivati i sa putnicima. Uskoro bi, naime, prvi putnici trebalo da polete ovom raketom na sam rub svemira sa lansirne rampe u Zapadnom Teksasu.

Cena za sada nepoznata

Prođe li sve kako je planirano, sledeće će godine karte za „obične“ turiste krenuti u prodaju, po za sada nepoznatoj ceni. Jedan let raketom Nju Šepard trebao bi da traje oko 10 minuta, a u putničkoj kapsuli veličine oko 15 kubnih metara trebalo bi da se smesti šest svemirskih turista koji će tako nakratko moći gledati Zemlju iz jedinstvene perspektive i osetiti bestežinsko stanje. Nakon lansiranja, prvi stupanj rakete vraća se na tlo i sleće vertikalno poput SpaceX-ovog Falkona 9, dok se putnička kapsula nešto kasnije vraća na Zemlju uz pomoć padobrana i retro raketnih motora koji usporavaju njeno prizemljenje.

Izvor: Blic

Foto: Beta/AP