Uskoro na tržištu VEGANSKA JAJA – pravo iz laboratorije (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dve Francuskinje osmislile su revolucionarnu vegansku zamenu za jaja, koja u laboratoriji prave biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju.

„Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formulu“, rekle su biološkinje Filipin Solie i Šerilin Tavazuk.


Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju „zeleno svetlo“ kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošja. Od vas zavisi da li ćete ih jesti kao omlet ili ćete ih koristiti za pravljenje kolača, prenosi N1.


Ljuska je još u procesu izrade, a u toku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.

U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna. Što se ukusa tiče, teško ga je opisati jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošjih.

Izvor: N1

Foto: Pixabay