Uve – jedini čovek koji ne baca polomljeno, već popravlja stvari

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Pixabay

„Čovek po imenu Uve“ definitivno jeste knjiga koja je za kratko vreme osvojila svet i srca čitalaca. Pošto živimo u takvom vremenu da se sve dešava brzo, da morate biti spremni na promene, da se prilagođavate društvu i svemu onome što ono nudi. Izađu nove patike – kupuju se nove patike, one od pre tri meseca više nisu bitne. Za najnovije modele telefona se stoji u redu satima.

Uve kao glavni lik ove knjige, uopšte ne pripada ovakvoj grupi niti globalnom načinu razmišljanja. Uve zna sve da popravi, od bicikla, police, do automobila. Zna čak i kuću da sagradi. Uživa u svojoj rutini sa ženom koju voli. Vozi „saab“ i ne menja brend automobila. Život može da bude vrlo jednostavan, ako znate šta želite i sreću pronalazite u malim stvarima. Ali, šta se dešava kada život nametne nepredviđeno, teško – „a život nije trebao biti ovakav“.

Објава коју дели Laguna (@laguna_knjige) дана

Bakmanova priča podseća na Petrijin venac. Ali kako Petrija nailazi na životne nedaće, ona se suočava sa njima sa nekom vedrinom duha i uvek pozitivnog mišljenja. S druge strane, Uve se pretvara u ogorčeno džangrizalo koje se nikada ne smeje, a retko šta i progovori.
To je njegova reakcija na sve što mu je život priredio, a što nije fer. Međutim, kako to sa takvim ljudima naročito i biva, iza hladnog zida krije se dobroćudni čiča koji pomaže drugim ljudima, mršti se na nepravdu i svojim ponašanjem ostavlja dubok uticaj na druge ljude.

Jezik kojim je knjiga napisana veoma je lirski, ne stvara nikakvu prepreku čitaocu. Nije lepršav, ali svojom prozirnošću slavi život i nosi pouku da smrt ne mora biti strašna ako živite za prave vrednosti.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Pixabay

Piše: M. P.