Uz podršku NIS-a počeo prvi Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice

PinterestFacebookTwitterShare

Večeras je na Mećavniku Emira Kusturice otvoren prvi Jesenji pozorišni festival, pod sloganom „Drvo koje život znači“, uz podršku kompanije NIS.

Festival je otvorila predstava „Ukalupljivanje – Tragedija loptanja u Srba” Strahinje Madžarevića, u režiji Maksima Miloševića, koju su zajednički izveli studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i UK “Vuk Stefanović Karadžić”.

Drugog dana festivala posetioci će uživati u predstavi “Pleu Strindberg” Fridriha Direnmata, u režiji Jovice Pavića, koju će izvesti Fakultet umetnosti iz Kosovske Mitrovice. Nakon toga, studenti će pohađati radionicu iz pozorišne režije.

Festival će zatvoriti najnovija predstava beogradskog Ateljea 212 „Deca radosti” Milene Marković u režiji Snežane Trišić, koja je doživela premijeru pre svega nekoliko dana.

Povodom otvaranja festivala Emir Kusturica je izjavio da je Mećavnik postao mesto održavanja još jednog umetničkog festivala, posvećenog pozorištu i zahvalio kompaniji NIS na podršci.

Cilj održavanja festivala je podrška mladim umetnicima i afirmacija studenata sa pozorišnih akademija iz Srbije.

Kompanija NIS je ovim putem rešila da podrži ideju Emira Kusturice o godišnjem festivalskom ciklusu na Mećavniku, koji podrazumeva održavanje filmskog festivala Kustendorf, prolećnog Sajma knjiga, letnjeg Boljšoj festivala i jesenjeg festivala pozorišne umetnosti.

Izvor: BIZLife