„Vampiri među Srbima“: Animirani film dečaka iz Niša ide u Strazbur (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Dvanaestogodišnjak iz Niša snimio je animirani film kojim ruši mit o vampirima i tvrdi da njihovo poreklo vodi iz Srbije, a za njegovu kratku animaciju stigla je nagrada iz Saveta Evrope.

Iako mnogi u svetu misle da mit o vampirima potiče iz Rumunije, zbog romana Drakula Brema Stokera, 12-godišnji Nikola Mihailovski u svom kratkom animiranom filmu objašnjava da je zapravo reč o zastrašujućim nemrtvim bićima koja potiču iz Srbije.

Ovaj animirani film pod nazivom „Vampiri među Srbima“, nagradio je Savet Evrope, pa će omladinac iz Niša novembra putovati u Strazbur.

Petar Blagojević – naziv je prvog vampira iz 1725. godine o kojem je čak pisala i tadašnja autstrogurska štampa. Pritom, “vampir” je srpska reč koja se koristi gotovo svuda u svetu.

Sve o ovoj hororičnoj tematici mladi Mihailovski spakovao je u animirani film od dva i po minuta trajanja, koji je sam i sinhronizovao.

Rad Mihailovskog bio je, kažu u Ministarstvu kulture, jedan od 43 rada prijavljenih na konkursu „Nedelja stvaralaca evropske baštine“.

Žiri je izabrao pet koji su prosleđeni sekretarijatu Dana evropske baštine u Savetu Evrope za konačni izbor 10 najzanimljivijih priča na evropskom nivou.

Ovo je prva godina da je Srbija učestvovala. Nišliji će praviti društvo 13-godišnja Mia Mitrović iz Beograda koja je takođe dobitnica ove nagrade.


Izvor: Južne vesti

Foto: screenshot