Večeras na TV-u: Dosije Snouden

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: RTS promo

Ovaj Oskarom nagrađen dokumentarac o odbeglom američkom obaveštajcu, gledaocima donosi pristup hongkonškom susretu autorke filma Laure Poitras i novinara Glena Grinvalda s Edvardom Snoudenom, tokom kog im je on predao poverljive dokumente o masovnom kršenju prava na privatnost od strane američke Nacionalne sigurnosne agencije, NSA. (Citizenfour, 2014)

Poitras je punu godinu radila na filmu o nacionalnoj bezbednosti i privatnosti u svetlu zakona usvojenih posle terorističkih napada u SAD 11. septembra kada ju je Snouden kontaktirao, predstavivši joj se kao “citizen four” (četvrti građanin).

Ispostavilo se da je anonimni građanin, 29-godišnji Edvard Snouden, sin admirala Obalske straže sa koeficijentom inteligencije 142 i dugačkim stažom u obaveštajnim agencijama. Kada se sa reporterom Glenom Grinvaldom srela sa Snoudenom, Poitras je snimala njihove intervjue.
Taj intervju u hotelskoj sobiu Hong Kongu urodio je stotinama novinskih priča koje su izašle do danas.

“Citizenfour” vraća nas – na tačku od koje je sve počelo. U filmu Poitras opisuje početke kontakta sa Snoudenom. Vodi nas kamerom u hotelsku sobu gde Snouden otkriva razmere uhođenja, novinarima koji pred kamerama stoje otvorenih usta. Na kraju, Poitras prati Snoudenove pokušaje da izbori politički azil. U poslednjoj sceni filma prikazuje Snoudena u njegovoj kući u Rusiji gde je dospeo nakon što mu je više desetina zemalja uskratilo useljenje.

Film se emituje večeras na drugom programu RTS-a u 20 časova.

Izvor: RTS

Foto: RTS promo