Vino i čokolada – savršen sklad

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Eugen čokolada

Slaganje čokolade i vina podrazumeva takav pristup u kome će se njihovi ukusi dopunjavati, a nikako pojačavati. Glavni cilj je izabrati kombinaciju u kojoj će vino malo da osveži nepca posle punog ukusa čokolade , a da pritom ne deluje kao bezukusni napitak.

Degustacija čokolade je, kao i degustacija vina, posebna nauka, a ako kombinujemo degustaciju čokolada i vina, stvarno nam je potrebna velika koncentracija. Bitno pravilo je da uvek izaberemo kvalitet, kako u slučaju vina tako i u slučaju čokolade.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je stepen slasti čokolade i vina. Birajući vino uz čokoladu potrebno je voditi računa o procentu kakaoa u čokoladi. Što je procenat kakaoa veći to će čokolada imati oporiji ukus i ,odgovaraće joj slađe vino sa višim sadržajem alkohola.

Kada su u čokoladu dodati začini i arome, kao u slučaju proizvoda EUGEN CHOCOLATE, tada se i ovi dodaci moraju uzeti u obzir prilikom odabira vina.

Kombinacije koje vam predstavljamo nisu samo stvar hedonizma, već mogu pozitivno uticati na raspoloženje i zdravlje.

Evo kako: flavonidi, materije koje se nalaze i u vinu i u čokoladi su antioksidansi koji pospešuju funkcije mozga, sprečavaju starenje ćelija organizma, redukuju nivo lošeg holesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne sudove.

Za vino se zna da popravlja raspoloženje, ali isto važi i za čokoladu jer miris kakaoa podstiče u mozgu lučenje seratonina – prirodnog antidepresiva koji pobuđuje osećj sličan zaljubljenosti.

Iako smo svesni pravila da o ukusima ne vredi raspravljati , ipak želimo da vam damo neke osnovne smernice o kombinacijama čokoladnih kreacija EUGEN CHOCOLATE i kvalitetnih vina.

Naša sugestija je da treba piti ono vino koje u sebi nagoveštava čokoladu koju smo prethodno probali i u kojoj smo uživali.


Izvor: Bizlife

Foto: Eugen čokolada