YouTube u borbi protiv lažnih vesti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

YouTube će kroz nekoliko nedelja uz video snimke početi da prikazuje tekstove s Vikipedije i drugih internet stranica, pokušavajući na taj način da suzbije lažne vesti i teorije zavere, najavila je izvršna urednica tog servisa za objavljivanje video snimaka Suzan Vojcicki.

Ona je na konferenciji u Ostinu u Teksasu prikazala model sa „informacijskim znakovima“, kojima će se predstaviti alternativna stajališta uz video snimke koji propituju nauku ili iznose teorije zavere o događajima kao što je sletanje na Mesec.

Takve informacije prvo će se pojaviti na temama o kojima postoji značajan broj video zapisa.

„Ljudi će i dalje moći da gledaju video snimke, ali će takođe imati pristup dodatnim informacijama, moći će da kliknu i videti ih“, rekla je Vojcicki.

Nakon poziva raznih političkih predstavnika i grupa za zaštitu medija da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prevara i lažnih vesti, prošle godine je kompanija prilagodila svoje algoritme kako bi promovisala ono što naziva „autoritativnim izvorima“.

Iako su na YouTube-u muzika i video igre mnogo popularniji, kompaniji je ove godine prioritet da pronađe rešenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vesti i kvazinaučnih snimaka.

Izvor: N1, agencije

Foto: Pixabay