Za filmske sladokusce: Ciklus filmova Kšištofa Kišlovskog na RTS-u

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Ciklus filmova jednog od najznačajnijih režisera poljske i evropske kinematografije počinje 12. marta na Drugom programu RTS-a, sa dva njegova dela – „Podzemna železnica“ i „Prva ljubav“.

Kšištof Kišlovski je bio jedan od najuticajnih savremenih poljskih filmskih režisera i scenarista, a njegova najpoznatija dela svakako su ciklus kratkih televizijskih filmova Dekalog i filmska trilogija Tri boje.

RTS će u okviru ovog ciklusa emitovati 15 filmova iz Kšištofovog opusa i TV dramu Dekalog od 10 epizoda. Prvi na programu će biti dva kratka TV filma: Podzemna železnica, o učitelju iz malog grada u Poljskoj, koji dolazi u Varšavu da vidi svoju otuđenu ženu, nadajući se da će mu se ona pre vratiti, nego zatražiti razvod i Prva ljubav o mladom paru koji će morati da nauči da preuzme odgovornost za svoje odluke, uprkos brojnim poteškoćama.

Najpoznatije i poslednje delo Kšištofa Kišlovskog je trilogija Tri boje: Plava (1993), Bela (1994) i Crvena (1994). Nazvani po bojama francuske zastave, a tematski obojeni idealima francuske revolucije, pitanjima o egzistenciji i koncentrisani na sudbinu pojedinca. U Plavoj istražuje slobodu kroz prizmu žene koja u automobilskoj nesreći izgubi porodicu i pronalazi novi smer svog života. U Beloj kroz crni humor pruža pogled u borbu jednog muža za jednakost u braku, dok se u Crvenoj koncentriše na zajedništvo, oslikavajući vezu mlade manekenke i starijeg muškarca.

Filmovi iz trilogije Tri boje smatraju se njegovim najuspešnijim filmovima, osvojili su više nagrada, od kojih su najznačajnije Srebrni medved za najbolju režiju na Filmskom festivalu u Berlinu, Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji I tri nominacije za Oskara 1995. godine.

Nedugo pre smrti, Kišlovski je objavio plan za novu trilogiju (Raj, Čistilište, Pakao), koju nažalost nije uspeo da pretoči u delo. Umro je od posledica srčanog udara, u martu 1996. godine u Varšavi.

RTS će u okviru ciklusa Kšištofa Kišlovskog emitovati filmove: Podzemna železnica (Przejscie podziemne/Pedestrian Subway, 1974), Prva ljubav (Pierwsza milosc/First Love, 1974), Osoblje (Personel/Personnel, 1975), Ožiljak (Blizna/The Scar, 1976), Filmski amater (Amator/ Camera Buff, 1979), Spokoj (Spokój/The Calm, 1980), Jedan kratki radni dan (Krótki dzien pracy/Short Working Day, 1981), Verovatni slučaj (Przypadek/Blind Chance, 1987), Bez kraja (Bez konca/No End, 1985), Kratki film o ubijanju (Krótki film o zabijaniu/A Short Film About Killing, 1988), Kratki film o ljubavi (Krótki film o milosci/A Short Film About Love, 1988), Veronikin dvosturki život (La double vie de Véronique/The Double Life of Veronique, 1991), Tri boje: Plavo (Trois couleurs: Bleu/Three Colors: Blue, 1993), Tri boje: Crveno (Trois couleurs: Rouge/Three Colors: Red, 1994), Tri boje: Belo (Trois couleurs: Blanc/Three Colors: White,1994), televizijsku dramu od 10 epizoda – Dekalog (1989-1990) i za kraj dokumentarac o karijeri čuvenog režisera – Still Alive: Film o Krzysztofie Kieslowskim (2006).


Izvor: BIZLife/RTS

Foto: Youtube/Printscreen