Zavirite u fascinantan JUNGOV um: Šta nam nesvesno poručuje?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U proleće 1957. godine, kada je imao 84 godine, legendarni psihijatar Carl Jung (26. jul 1875. – 6. jun 1961. ) odlučio je da ispriča svoju životnu priču. Pokrenuo je seriju razgovora sa svojom koleginicom i prijateljicom, Anielom Jaffe, koje je koristio kao osnovu za tekst. Sva poglavlja pisao je rukom, a na rukopisu je radio maltene do svoje smrti 1961. Rezultat su „Memories, Dreams, Reflections“ – delić facinantnog Jungovog uma, otkrivajući čitav jedan svet mudrosti, iskustva i proučavanja unutrašnjeg bića.

Sajt Brain Pickings izabrao je deo poglavlja „Life and Death“ koji na najbolji način opisuje šta znači biti čovek:

„Naše doba pomerilo je sve granice za ovde i sada, i na taj način demonizovao čoveka u ovom svetu. Fenomen diktatora i sve bede ovog sveta potiču od činjenice da je čovek opljačkan, obogaljen od strane kratkovidosti super-intelektualaca. Kao i oni, čovek je pao kao žrtva nesvesnog. Ali, zadatak čoveka je upravo suprotno: Da postane svestan sadržaja koji nas pritiska a dolazi od nesvesnog. Niti treba da insistira na svom nesvesnom, niti da se poistovećuje sa nesvesnim elementima svog bića, i tako izbegava svoju sudbinu, a to je da stvori više svesnog u svom životu. Koliko možemo uočiti, jedina svrha ljudskog postojanja jeste da stvori svetlo u tami pukog bivstvovanja. Čak se može pretpostaviti da nesvesno utiče na nas, tako da poveća u našem svesnom uticaj nesvesnog.“

Neki delovi knjige uticali su da umetnik Austin Kleon uradi crteže – kako je on video knjigu.

Čini me veoma snažnim saznanje da sam pod uticajem nerazjašnjenih stvari ili neodgovorenih pitanja koje su ostavili moji roditelji, babe i dede i daleki preci.

Naše duše kao i naša tela sastavljene su od posebnih elemenata koji su već prisutni u redovima naših predaka. „Novine“ u našim psihama je beskrajno raznolika rekombinacija komponenata starih vekovima.

Smisao mog postojanja je to što mi je život uputio pitanje.

Izvor: BIZLife, BrainPickings

Foto: Pixabay