Zdravi slatkiši koji se brzo pripremaju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pretpostavljamo da ne postoji nijedna osoba koja ne voli slatkiše. Slatkiši u velikim količinama su veliki neprijatelji, kako vašem zdravlju tako i fizičkom izgledu. A pošto već ne možemo da im odolimo, najbolje je da ih napravimo od zdravih ili skoro zdravih sastojaka. Preporučujemo jednostavne recepte koji će utoliti vašu želju za slatkim, a pritom ćete uneti zdrave, slatke namirnice (to postoji zar ne?).

Kolač sa bananom (bez pečenja)

– 2 veće zrele banane
– 100g seckanih (ne mlevenih) oraha
– 60g kakao praha
– 100g putera
– 4 kašike meda
– vanilin šećer
– pola kašičice cimeta

Miksujte ili mešajte sastojke dok ne dobijete glatku masu (prvo suve, a zatim i „mokre“, kako biste dobili homogenu masu). Zatim to prebacite u manju tepsiju ili četvrtastu posudu koju ste prethodno obložili masnijim papirom za pečenje. Oblikujte silikonskom špatulicom. Pokrijte i stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite i isecite kako želite.

Kolač koji sledi nije baš u potpunosti zdrav, ali je ukusan, i to je jedino što je važno.

Zalogaji od brusnice

– 250 g rendane bundeve
– 3 kašičice rendane kore od limuna
– 250 g brusnice
– 250 g putera
– 200 g smeđeg šećera
– 5 jaja,
– 350 g brašna
– 125 g mlevenih badema
– 2 kašike suvog grožđa
– 2 urme
– prašak za pecivo
– 125 ml mleka
– 50 g smeđeg šećera

Puter umutite sa smeđim šećerom i prstohvatom soli, dodajte jedno po jedno jaje i miksajte dok ne postane kremasto. Pomešajte brašno, bademe i prašak za pecivo i naizmenično s mlekom sipajte u krem od jaja. Dodajte bundevu, sitno seckane urme i rendanu limunovu koru. Brusnice operite i pospite šećerom. Kalup obložite folijom, rasporedite brusnice, sipajte testo i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Ohlađen kolač izvadite iz kalupa, pažljivo ga okrenite, uklonite foliju, isecite na kriške i servirajte. Pospite šlagom, cimetom ili nečim po vašem izboru.

Pikantan čoko-tart

– 300g crne čokolade (60-70%)
– 150g putera
– 5 jaja
– ½ kašičice cimeta
– ½ kašičice kardamona
– 50g smeđeg šećera

Puter otopite sa crnom čokoladom i sklonite da se malo prohladi. Odvojite belanca od žumanca. U jednoj činiji umutite žumanca sa 25g šećera, cimetom i kardamonom, i polako tome dodajete prohlađenu čokoladu sa puterom. Umutite kremasto u drugoj činiji belanca sa 25g šećera. Kašikom uzimate umućeni sneg i dodajete čokoladnoj smesi i mešate non-stop kako biste dobili homogenu smesu. Zatim izručite u kalup prečnika 20cm koji je prethodno dobro premazan puterom. Pecite na 180 stepeni od 20 do 25 minuta. Kada se prohladi, isecite tart i poslužite sa sladoledom od vanile.

Prijatno!

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay