O ukusima ne treba raspravljati: British Motors Srbija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Sajam automobila smo proglasili Sajmom lepote. BIZLife redakcija se ovih dana šeta Beogradskim sajmom i razgovara sa predstavnicima Vaših omiljenih brendova, a u petak, 23.marta pričali smo sa Mirom Filipovićem, marketing menadžerom za British Motors. Za njega, ali i za nas, automobili nisu prevozna sredstva, čak ni luksuz, oni su pasija i način života.

Šta očekujete od Sajma automobila?

Pre svega, očekujemo dobru prodaju obzirom na specijalnu ponudu i vrlo atraktivne sajamske akcije koje smo ponudili. Očekujemo dobro prikazivanje, pre svega svih novih modela, a imamo ih: Jaguar E-Pace, redizajnirani Range Rover Sport, zatim Velar kao model koji se prvi put pojavljuje na Sajmu, ekskluzivno smo dobili priliku da izložimo i model Evoque Cabrio.

Do sada je testiranje automobila bez vozača na kalifornijskim putevima moglo da se obavlja isključivo ukoliko bi odgovorno lice u kolima po potrebi moglo da preuzme volan.

„Ne može se ispitivati kako izgleda istinska, puna samostalnost vozila, osim ako ljudskog bića uopšte nema u automobilu“, kaže Nidhi Kalra, naučni saradnik u RAND korporaciji.

Ipak, organizacija za zaštitu potrošača Konzjumer Vočdog kritikuje nove propise i tvrdi da takvi automobili još uvek nisu dovoljno bezbedni da izađu na puteve bez ljudskog rezervnog vozača.

„To će biti kao igranje video igre, osim što će životi biti ugroženi“, kaže Džon Simpson, projektni direktor za privatnost i tehnologiju ove grupe.

Već pedeset kompanija je dobilo dozvole za testiranje na putevima u upravo u Kaliforniji. Ona je odabrana kao najmljogudnija američka država, a ujedno ima i  poziciju najvećeg tržišta automobila u SAD.

Po novim propisima, autonomna vozila koja se testiraju na javnim drumovima moraju imati operatera koji daljinski nadzire vožnju i koji je spreman da u slučaju nužde preuzme upravljanje kolima. Operater takođe mora biti u mogućnosti da komunicira sa policijom i putnicima.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Piše: Mina Gligorić