Da, možete dobiti otkaz ako ste “previše lepi”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

ud u Menhetnu doneo je neuobičajenu odluku u slučaju otkaza ženi koji je, kako tvrdi, dobila zbog toga što je “previše lepa”.

Presuda se odnosi na Dilek Edvards, instruktorku joge i maserku iz Njujorka, koja je 2013. godine dobila otkaz u Kiropraktičkom centru jer je previše lepa ili slatka – “too cute”.

Po dobijanju otkaza, ona je tužila kompaniju za diskriminaciju jer, kako kaže, nije postojao nijedan opravdan razlog da je otpuste.

Ipak, sud je odbacio njenu tužbu, tvrdeći da argument kako je dobila otkaz jer je “previše lepa” ne može da posluži kao osnova za diskriminaciju.

Žalbeni odbor Menhetna je naveo da zaposleni ne može da dobije otkaz zbog pola, ali da, u određenim okolnostima, može da dobije otkaz ako je “previše lep”.

Kako je kazala novinarima, direktor Čarls Nikolaj joj je poručio da će dobiti otkaz, uz obrazloženje da će to uraditi jer bi njegova supruga mogla da bude ljubomorna na nju jer je, kako je kazao, previše lepa.

Nekoliko meseci kasnije, njegova supruga Stefani Adams (46) je zaista uručila otkaz instruktorki joge.

“Nisi više dobrodošla u Kiropraktički centar Vol Strit. Da više tamo nisi nogom kročila i drži se dalje od mog muža i porodice! Ne zaboravi, dobila si upozorenje”, navedeno je u poruci upućenoj Edvards.

Prema pisanju Njujork Posta, Stefani Adams je bivša Plejbojeva zečica, inače deklarisana lezbejka koja je udata za muškarca.

Ona kategorički odbacuje tvrdnje “slatke” instruktorke, ističući da “nema šanse da ona bude ljubomorna na izgled mlađe žene”.

“Izgleda da diksriminacija nema granice”, glasi podnaslov jednog teksta u Njujork Postu, koji komentariše ceo ovaj slučaj.

Izvor: BIZLife, N1

Foto: Pixabay