Litvanija uvela kontroverzan zakon o alkoholu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Litvanija uvela kontroverzan zakon o alkoholu

  Litvanija je uvela novi zakon o alkoholnim pićima kojim je donja granica za njihovo konzumiranje pomerena s 18 na 20 godina, reklamiranje alkohola zabranjeno, a radno vreme prodavnica koje prodaju alkoholna pića skraćeno.

  Zakon je na snazi od 1. januara i izazvao je velike kontroverze u toj baltičkoj zemlji, čijih 2,9 miliona stanovnika spadaju među najveće potrošače alkoholnih pića.

  Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola u Litvaniji po glavi stanovnika je tokom deset godina porasla za 22 odsto. Tokom 2006. su Litvanci konzumirali 14,9 litara čistog alkohola godišnje, a 2016. je ta cifra iznosila 18,2 litara. Vlasti su smatrale da su neophodne drastične mere.

  “Morali smo da učinimo nešto. Alkoholizam čini Litvaniju neprivlačnom za strane investicije i turizam”, rekao je ministar zdravlja Aureljus Veriga, jedan od glavnih pristalica zakona.

  Posebno je šokantno, naveo je Veriga, da “trećina osoba od 15 i 16 godina redovno pije alkohol”.

  Sa stopom samoubistava od 36 na 100.000 ljudi, Litvanija prednjači u Evropi, a istraživanja pokazuju da je stopa samoubistava među alkoholičarima konstantno visoka.

  Javnost je loše primila zakon, neki kolumnisti predlažu cenzuru klasične literature koja opisuje ispijanje alkohola. Čak je i predsednica Dalija Gribauskajte pozvala da se zakon izmeni.

  “To me podseća na Srednji vek i pravi ogromnu štetu međunarodnom imidžu i reputaciji Litvanije”, rekla je predsednica.

  Jedan litvanski analitičar je za vladajuću partiju rekao da “nema identitet osim krstaškog pohoda protiv stvari koje ljudi stavljaju u usta”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE