Lizing sve popularniji među srpskim preduzećima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lizing sve popularniji među srpskim preduzećima

  Vrednost novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu u drugom kvartalu 2018. godine porasla je za 11,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

  U prvih šest meseci ove godine, kako se navodi, vrednost novozaključenih ugovora dostigla je 197 miliona evra, što je 20 miliona evra više u odnosu na isti period 2017. godine.

  Generalni sekretar ALCS Teodora Milenković rekla je da rast vrednosti lizing ugovora ukazuje na potrebu malih i srednjih preduzeća (MSP), kao najčešćih korisnika lizinga, da investiraju u poslovanje.

  “Porast novozaključenih lizing ugovora ukazuje na pojačanu privrednu aktivnost u državi, koja se odražava na potrebu privrednika da unapređuju svoje proizvode i usluge kako bi pratili zahteve tržišta”, rekla je Milenkovićeva.

  Dodala je da “imajući u vidu da mikro, mala i srednja preduzeća učestvuju sa 56 procenata u bruto društvenom proizvodu Srbije, jasno je koliko je njihov razvoj važan za dalji ekonomski napredak države”.

  Vlasnici malih i srednjih preduzeća, prema njenim rečima, zapošljavaju dve trećine radnika u Srbiji pa im je, kako je rekla, važno obezbediti atraktivne načine finansiranja investicija.

  “Ovakva preduzeća se često oslanjaju na interne izvore kapitala, kao što su rezerve nastale iz prethodnih godina poslovanja”, rekla je Milenkovićeva.

  U drugom kvartalu 2018. godine finansijski lizing je, kako je navedeno, finansirao putnička vozila u iznosu od 82 miliona evra, komercijalna i teretna vozila u iznosu od 69 miliona evra, dok je u segmentu mašina i opreme vrednost novozaključenih ugovora iznosila 44 miliona evra.

  Kao najveći korisnici lizinga izdvojile su se kompanije koje se bave saobraćajem i informisanjem, sa investicijom od 42 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE