Ljajić: Digitalni put svile prolazi kroz Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ljajić: Digitalni put svile prolazi kroz Srbiju

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da Srbija u saradnji s Kinom želi da se priključi Digitalnom putu svile, kao i da stvara uslove da se već 2020. u zemlji krene s 5G tehologijom za brzi internet.

  “Prvi put je Kina promovisala na neki načini treći put svile, a to je Digitalni put svile, pored ovog kopnenog i pomorskog. Mi smo na forumu (Pojas i put) imali deo posvećen digitalnoj transformaciji zemalja koje se nalaze na Putu svile i digitalnom povezivanju tih zemalja”, rekao je Ljajić.

  Naveo je da je to vrlo važna komponenta čitavog tog velikog projekta od koje će veliku korist imati zemlje kroz koje taj put prolazi.

  “Što se tiče Srbije, mi već radimo na izgradnji telekomunikacione infrastrukture i tu je naš ključni partner Huavej. Radi se o projektu od 150 miliona evra koji je u toku, i do sredine sledeće godine 750.000 domaćinstava u Srbiji će biti povezano sa optičkom mrežom, a samim tim dobiti i mogućnost brzog interneta. Na taj način mi stvaramo preduslove da počnemo 2020. sa 5G tehnologijom”, rekao je Ljajić.

  Srbija sada “hvata priključak” sa Četvrtom industrijskom revolucijom, ocenio je Ljajić i dodao da, osim toga, Digitalni put svile otvara mogućnost i bržoj i većoj elektronskoj trgovini koja raste iz godine u godinu u Srbiji.

  “Kina je jedna od vodećih zemalja u svetu u toj oblasti. Već prošle godine smo imali 1,8 miliona ljudi koji su kupovali robu na ovaj nacin. Siguran sam da će se to iz godine u godinu povećavati”, rekao je ministar.

  Ljajić je istakao da se treća komponenta u okviru Digitalnog puta svile odnosi na smart gradove i da je potpisan sporazum za taj projekat pametnih gradova sa kompanijom Huavej.

  Prema njegovim rečima, pilot projekat će biti izrađen u Nišu i dogovoreno je da ta kompanija za mesec dana pošalje tehničku ekipu u Niš, gde će se zajedno pokušati da se definiše koji su to servisi od važnosti za građane Niša koji će biti uvedeni.

  “Samim tim biće lakše građanima i puno će efikasnije funkcionisati lokalna samouprava. Želimo da proširimo taj projekat i na druge gradove i opštine u Srbji”, dodao je Lajić.

  Izvor: Blic, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE