Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Ljajić otklanja STRAH OD POSKUPLJENJA osnovnih namirnica

Nema razloga za strah da će doći do značajnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, tvrdi ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Govoreći o ponašanju trgovinskih lanaca u vreme epidemije, ministar Ljajić kaže za N1 da je najveći deo mera bio poštovan.

“Mogli bismo da nađemo razloge i argumente da u nekim trgovinskim lancima se ne poštuju pravila i propisane norme, ali moram da istaknem da je u vanrednom stanju najveći deo mera bio poštovan. Mi smo imali 928 kontrola da li se poštuje uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, i samo u oko tri posto slučajeva primetili smo ne pridržavanje”, naglasio je.

On je dodao i da su u stalnom kontaktu i sa proizvođačima i sa trgovinskim lancima i niko od njih, kako kaže, nije izrazio bojazan da bi moglo doći do poskupljenja, izuzev onih proizvoda koji imaju sezonski karakter.

“Videli smo ovih dana da su, recimo, jagode skuplje nego prošle godine. Neko drugo sezonsko voće i povrće jeste skuplje, ali ovo jeste sezonskog karaktera, nema razloga za strah da će doći do značajnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica”, uverava Ljajić.

Test poskupljuje put u inostranstvo

Govoreći o turističkim vaučerima za odmor u Srbiji, Ljajić je rekao da se prvog dana prijavilo već oko 3.000 građana i, kako je dodao, “nema sumnje da će svih 400.000 vaučera biti podeljeno u kratkom roku”.

Ljajić je ukazao i na “veliki broj nepoznanica” kada je reč o letovanju van Srbije.

“Ako se odluče da letuju van zemlje, to je njihova stvar i niko ih neće sputavati u tome, ali mi moramo da vidimo šta će druge zemlje uraditi, da li će biti nekog jedinstvenog protokola EU ili će svaka zemlja posebno donositi svoja pravila”, rekao je Ljajić.

Dodaje i da su dobili protokol iz Grčke i da je veliki broj obaveza kojih se mora pridržavati.

“Čekamo te protokole, ali je sasvim sigurno da će biti potreban test i prilikom povratka u Srbiju naših građana kada se vraćaju sa odmora.”

Testovi će opteretiti finansijski one koji odluče da idu na letovanje u inostranstvo, zaključio je Ljajić.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE