Ljajić: Priliv od turizma 1,3 milijarde evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ljajić: Priliv od turizma 1,3 milijarde evra

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će 2018, prema prvim procenama, biti rekordna godina za turizam u Srbiji sa 3,4 miliona turista, deviznim prilivom većim od 1,3 milijarde evra i oko 9,5 miliona noćenja.

  “Procenjuje se da po rezultatima za prvih 10 meseci već sada može da se kaže da će 2018. biti rekordna turistička godina.”

  U odnosu na 2017. očekujemo oko 12 odsto povećan broj turista, oko 15 odsto rast broja inostranih turista, oko 14 procenata rast broja noćenja i oko 13 odsto rast deviznog priliva, rekao je Ljajić u intervjuu agenciji Beta navodeći da će zvanični podaci o broju turista i noćenja biti poznati krajem januara, a o deviznom prilivu krajem februara.

  Ljajić je naglasio da su svi postignuti rezultati u 2018. godini, izuzev deviznog priliva, bili u projekciji Strategije razvoja turizma, ali su ostvareni dve godine pre plana.

  “Važno je i da je prvi put izjednačen broj domaćih i stranih turista”, rekao je Lajić navodeći da je akcija deljenja vaučera pomogla da se njihov broj poveća, nakon što je bio u padu još od 2007. godine.

  A najviše inostranih gostiju, njih oko 1,7 miliona, kako je kazao, prošle godine bilo je iz Bosne i Hercegovine, potom Turske i Kine, a zatim Nemačke i zemalja regiona.

  Govoreći o ulaganjima u turizam, Ljajić je najavio da bi u naredne dve godine Srbija trebalo da dobije tri obnovljene turističke destinacije, koje bi uz već postojeće sačinjavale top deset odredišta u Srbiji koje turisti najviše posećuju.

  To su, kako je istakao, region donjeg Podunavlja, oblast oko Palića i Divčibare.

  “Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja su najviše doprineli ostvarenim turističkim rezultatima, jer je tih pet top destinacija donelo 55 odsto ukupnog prometa i broja noćenja”, kazao je Ljajić. Prema njegovim rečima, dve nove destinacije koje su se istakle tokom 2018. bile su Niš i Sokobanja.

  Ljajić je pozvao i sve zainteresovane građane Srbije da se prijave za turističke vaučere u iznosu od po 5.000 dinara.

  “U budžetu su planirana sredstva za 100.000 vaučera”, kazao je on i dodao da se do sada prijavilo 148 ugostitelja i da se očekuje da ih bude 1.000 koji su spremni da prihvate turiste sa vaučerima.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milos

   S obzirom na to da 3.seoba Srba traje vec dugo mozemo pored pada nezaposlenosti da ocekujemo i porast stranih turista

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE