Lokatori u kamionima "pogodak u centar"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lokatori u kamionima “pogodak u centar”

  Uvođenjem lokatora carinici imaju mogućnost da svakog momenta prate kretanje kamiona kroz Srbiju, uoče neobična zaustavljanja i neovlašćeno otvaranje tovara. Za više od mesec dana primene uništeno je čak sto ovih uređaja.

  U Upravi carina upozoravaju da su za lokatore, kao i za carinske plombe, odgovorni prevoznici. Vozači još nisu kažnjavani, ali će uskoro, ukoliko na granični prelaz stignu bez ili sa oštećenim uređajem, protiv njih biti podnošene prekršajne prijave. Transportnoj firmi tada preti kazna od 50.000 do 1,5 miliona dinara.

  Vlada je Uredbom iz februara 2017. godine predvidela uvođenje lokatora na svim kamionima koji prolaze kroz Srbiju. Primena je počela fazno i 20. marta su lokatori uvedeni u sve carinske ispostave. Nabavka softvera i 15.000 urađeja budžet Srbije je koštala 729,3 miliona dinara.

  Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora, objašnjava pomoćnik direktora Uprave carina Sonja Lazarević.

  Očekujemo da će primena lokatora znatno uticati na smanjenje sive ekonomije i sprečavanje krijumčarenja. Posle tri meseca ćemo analizirati uticaj lokatora. Privreda se žali na zadržavanje na granici, ali toga je bilo i pre nego što su lokatori uvedeni.

  Činjenica da je do sada oko 100 uređaja namerno oštećeno govori nam da smo pogodili metu u centar, kaže pomoćnik direktora Rade Knežević. Cilj nam je da se suprotstavimo onima koji su legalne tovare koristili kao paravan za razne zloupotrebe.

  Lokator sadrži najvažnije podatke o isporuci. Carinik uz mobilni telefon sa ovog uređaja može da očita vrstu i količinu robe koja je u kamionu, odakle je pošla, gde će se istovariti, ko je prevozi, ko uvozi i ko je odgovoran za dokumentaciju. Iste podatke vide se i u Komandnom centru Uprave carina. Oni na mapi Srbije svakog trenutka prate kretanje tovara, a ukoliko se nešto dešava sa uređajem – pali se alarm.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE