Magareće mleko hit u Crnoj Gori

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Magareće mleko hit u Crnoj Gori

  Magarac postaje sve popularnija domaća životinja u Crnoj Gori zahvaljujući svom dragocenom mleku, koje se prodaje za “paprenih” 50 evra po litru, ali bi moglo udahnuti ‘novi život’ magarećoj populaciji na Balkanu kojoj brojnost oštro opada.

  Magareće mleko se ističe po svojim lekovitim potencijalima, tvrde i proizvođači i kupci. “Zdravo je za bolesti kože, za probleme s disajnim putevima i alergijama”, kaže Darko Saveljić, koji poseduje trideset magaraca u svom utočištu za životinje u centralnoj Crnoj Gori. Čak i male količine mleka na dan ublažavaju astmu i bronhitis, tvrdi Saveljić.

  Magarice mogu proizvesti samo četiri decilitra mleka dnevno, što je sitnica u poređenju sa kravama. U prirodnom rezervatu Zasavica u Srbiji prodaje se najskuplji sir na svetu – od magarećeg mleka. Za 50 grama treba izdvojiti 48 evra.

  Fotis Papademas, stručnjak za mlečne proizvode i profesor na Kiparskom tehnološkom fakultetu, kaže da postoje jasni pokazatelji da je magareće mleko efikasno u borbi sa zdravstvenim problemima koji proizlaze iz slabog imunološkog sistema.

  Tvrdi da sastav proteina u magarećem mleku, koje je slično ljudskom, ali manje masno, reguliše imunitet, iako napominje da se radi samo o pokazateljima i da za čvrste dokaze treba sprovesti klinička ispitivanja.

  Prema zvaničnim podacima iz 2010. u Crnoj Gori ima oko 500 magaraca, ali Saveljić tvrdi da ih je danas samo oko 150, pa je životinja ove godine uvrštena u popis zaštićenih autohtonih vrsta.

  Pre tridesetak godina nije bilo kuće u crnogorskim selima koja nije imala magarca, govori Saveljić. “Bilo ih je na hiljade, ali sada se služimo mašinama pa su magarci postali životinje koje ne služe ničemu”.

  Saveljić je ornitolog po zvanju, a pre nešto više od godinu dana osnovao je utočište za magarce, uznemiren padom njihovog broja.

  Izvor: SEEbiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE