Majstori neće da rade ni za 2.000 EUR, njihov odlazak tek će se osetiti!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Majstori neće da rade ni za 2.000 EUR, njihov odlazak tek će se osetiti!

  Nedostatak građevinskih radnika u Srbiji, zbog odlaska u inostranstvo izazvao je poskupljenje njihovog rada, što će se odraziti na rast cene stanova, kao i održavanja i izgradnje novih infrastrukturnih objekata.

  Manjak je kvalitetnih radnika svih profila i to će se tek osetiti u narednom periodu. Posebno zabrinjava njihov deficit u sektoru održavanja složenih energetskih sistema, jer to može da oteža sanaciju nekih potencijalnih havarija.

  Ovako Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije objašnjava za “Večernje novosti” trenutno stanje u toj delatnosti.

  „Veće srpske građevinske firme koje su angažovane na ozbiljnim poslovima moraju kvalitetne domaće majstore, kojih je ostalo malo, da plaćaju mnogo više nego ranije. Rukovaoci na složenijim mašinama zarađuju 2.000 evra mesečno“, objašnjava Rodić.

  Dnevnice dobrih majstora različitih profila, kao što su industrijski izolateri, keramičari, varioci, kako navodi, kreću se od 35 do 100, a pomoćnika majstora od 25 do 30 evra.

  Srpska preduzeća to ne mogu da im obezbede, jer rade kao podizvođači za, kako tvrdi, mnogo niže cene nego inostrani izvođači koje angažuje država.

  Dodaje da te strane kompanije naše radnike ovde plaćaju po satu od 3 do 12 evra, dok je u Zapadnoj Evropi ta vrsta poslova četiri puta skuplja.

  Govoreći o srpskim majstorima koji su otišli u potrazi za “boljim životom”, Goran Rodić navodi da se u inostranstvu najviše traže i plaćaju naši rukovaoci mašina, majstori koji imaju praksu na održavanju energetskih sistema, radnici mašinske i elektro struke, industrijski izolateri, montažeri skela, keramičari, stolari, varioci, suvomontažeri.

  Svi ti profili su, kako ističe, deficitarni na našem tržištu. On upozorava i na druge ozbiljne probleme koje to može da prouzrokuje.

  „Skupo će nas koštati što nemamo kvalitetne radnike za održavanje i kapitalne remonte velikih i složenih energetskih sistema. Postoji opasnost da neka veća havarija neće moći u kratkom roku i efikasno da se otkloni“, ocenjuje Rodić i ističe da je država kao najveći investitor prva na potezu da sačuva radnu snagu, tako što će domaćim građevinskim kompanijama dati tretman glavnog izvođača.

  IZ Ministarstva građevinarstva poručuju da je država u prethodnom periodu stvorila uslove da građevinska industrija može da radi i da se razvija.

   Kako bi se omogućilo da srpske firme lakše dobijaju poslove i da se dodatno ojača domaća operativa, ukazuju, krajem prošle godine formirana je Radna grupa za koordinaciju i utvrđivanje mera za podsticaj domaće građevinske industrije u kojoj su predstavnici pet ministarstava i Udruženje banaka Srbije.

  „Njihov zadatak je da naprave akcioni plan u cilju povećanja konkuretnosti srpskih građevinskih kompanija na domaćem i inostranom tržištu. Neke od mera koje bi Radna grupa mogla da razmatra odnose se na program subvencija za nabavku opreme za građevinske i putarske kompanije, lakše dobijanje bankarskih garancija, praćenje potreba za profilima građevinske struke, unapređenje obrazovnih profila i druge“, navode iz Ministarstva.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Katarina

   Neka dodju kineski radnici, brzo ce zavrsiti sve kao sto je npr.bolnica u vuhanu za nedelju dana

  • Zemunac nekada bio, sada radim na kruzeru

   Još malo, pa će se Srbija toliko smanjiti u stanovništvu da neće ni trebati toliko majsora, a do tada spremite devize ako renovirate kupatilo, jer majstori pogadjaju posao samo u eurima, kao i svi ostali freelanceri koji ne plaćaju porez, lol.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE