Makedonci na referendumu odlučuju o imenu države

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Makedonci na referendumu odlučuju o imenu države

  U Makedoniji je počeo referendum na kome građani odgovaraju na pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

  Dogovor je potpisan u junu od strane ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikole Dimitrova i Nikosa Kodzijasa i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija.

  Kako navode, implementacija dogovora bi se odvajala etapno, a stupiće na snagu kada čim obe strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

  Pravo glasa na plebiscitarnom izjašnjavanju ima nešto više od million i 800 hiljada glasača upisanih u birački spisak. Referendum nadgleda oko 12.000 domaćih i oko 500 inostranih posmatrača. Ukupno 83 stranih novinara akreditovano je da bi izveštavali o referendumu.

  Za vreme kampanje, vladajuće partije su pozivale građane da izađu na referendum i daju svoj glas za evropsku Makedoniju. Iz opozicione VMRO DPMNE se nisu konkretno izjasnili, već su savetovali glasače da se u nedelju ponašaju po svom ubeđenju, ističući da se i oni zalažu za članstvo u NATO i EU, ali su protiv Dogovora sa Grčkom.

  Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je u govoru na Generalnoj Skupstini Ujedinjenih nacija ponovio da neće glasati, a od građana je zatražio da donesu ispravnu odluku.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE