Makron PRIZNAO greške: Francuskom zdravstvu bonusi i povišica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Makron PRIZNAO greške: Francuskom zdravstvu bonusi i povišica

  Francuski predsednik Emanuel Makron i ministar zdravlja Olivije Veran saopštili su da će francuska vlada “investirati u bolnice” i lekarima i zdravstvenom osoblju državnog sektora povećati plate i dati bolje radne uslove, uključujući jednokratno od 500 do 1.500 evra onima koji su primili najveći teret u epidemiji koronavirusa.

  Predsednik Makron je, štaviše, javno priznao da su francuske vlasti i državno zdravstvo u početku bili slabo pripremljeni za izbijanje tako velike epidemije.

  A to je samo potvrdilo uverenje javnosti, a posebno lekara i zdravstvenog osoblja u skoro celoj Evropskoj uniji, da je manje ili više državno zdravstvo, naročito bolnice politikom “ukidanja kreveta”, jednostavno bilo stavljeno na žrtvenik kresanja javnih troškova, privatizacije i neoliberalnog modela apsolutne vladavine “tržišta koje sve rešava”.

  Bogate zemlje EU, uz neke izuzetke, nisu imale ni izdaleka potrebna sredstva za zaštitu od epidemija, čak ni lekove za bolesnike na respiratorima, pa se ispostavilo da su “ukidanje države” i neoliberalna delokalizacija proizvodnje u zemlje jeftine radne snage i ogromnih poreskih olakšica doveli do toga da se većina lekova, maske i respiratori proizvode mahom u Kini ili Indiji.

  Otud su se na udaru zaraze koronavirusa odmah najviše našli nezaštićeni lekari, bolničari i zdravstveno osoblje, čije su plate u državnim bolnicama i domovima zdravlja takve da oni često privatno ili, naročito bolničari i medicinske sestre, “na crno” rade i izvan radnog vremena.

  To sve su francuskom predsedniku Makroni neuvijeno rekli lekari, a posebno bolničarke u pariskoj bolnici Pitije-Salpetrijer, koju je on posetio i rekao da će država “investirati” u javno zdravstvo, koje jedino spasava narod od epidemije, i prekinuti sa “guranjem zdravstva u siromaštvo”.

  Francuski ministar zdravlja Veran je, odmah posle izjave predsednika Makrona da se više neće dopustiti da “zdravstvo siromaši”, saopštio da će u idući budžet biti ugrađeno sve što treba za osetno poboljšanje stanja državnih bolnica i zdravstenog osoblja, uz povećanje plata i promenu radnih propisa tako da oni koji to žele mogu da više rade i više zarade, a farmaceutskoj industriji će biti naloženo da u Francuskoj pravi sve bitne lekove.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE