"Odlažu se prijemni za fakultete, mala matura ostaje"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Odlažu se prijemni za fakultete, mala matura ostaje”

  Učenici u Srbiji od danas su nastavu počeli da prate na daljinu putem kanala Radio-televizije Srbije. Novi model nastave neće uticati na održavanje male mature, a prijemni ispiti za fakultete, kao i ispitni rokovi biće pomereni, rekao je za N1 ministar prosvete Mladen Šarčević.

  “Mala matura će biti u nekom obliku, videćemo u kom. Zavisi od trajanja situacije. Ako kažemo da male mature neće biti svi će prestati da uče. Mala matura nije sama sebi svrha, ona je presek znanja onoga što smo radili”, objasnio je ministar.

  On je istakao da će se konačno, takozvao sumativno ocenjivanje, završiti kada se deca vrate u klupe i kada putem raznih testova bude moguća provera znanja.

  On je istakao da će u ocenjivanju učenika ulogu imati i elektronski udžbenici u kojima se nalaze i pitanja i odgovori, pa će đaci moći da se samovrednuju.

  “Imate digitalne udžbenike, na svakoj lekciji imate pitanje i odgovore. Dete može samo da odgovori, a roditelj može da vidi da li je dete tačno odgovorilo”, kazao je ministar.

  Kao dugi model ocenjivanja će biti uz pomoć pomoćnog materijala, o kojem će javnost biti obaveštena, a koji će roditelji vraćati školama putem ednevnika.

  “Drugi modeli ocenjivanja su projekti i vežbe koje ćemo slati. Ako su sebe bolje ocenili, onda su sami sebe prevarili”, istakao je Šarčević.

  Kada su u pitanju prijemni ispiti i ispitni rokovi za fakultete, oni će se pomerati, zavisno od toga koliko cela siutacija bude trajala.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Srđan

   Gospodine ministre Očito još niste informisani da škole već ne rade i da je sigurno da neće raditi ceo april najmanje a možda i maj,po predviđanjima epidemiologa.Planirana je izolacija pojedinih gradova i to najvećih gde je i najveći broj učenika.Mnogi roditelji su već inficirani a kako stoje stvari biće još veći broj,a sve su to roditelji Vaših učenika.Infekcija zahvate i mlađe a nažalost i učenike.Ako niste ćuli u Italiji i Španiji dnevno umire i po 700 ljudi.Engleska je pokušala da ne prekida nastavu i svojim potezom je došla do 100 umrlih dnevno,i na kraju je obustavila nastavu,a posledice takvog kašnjenja ćemo tek videti Molim Vas da se više ne brukate ,i Vi i Vaše Ministarstvo sa izjavama o maloj maturi u trenucima kada su ljudski životi u pitanju.Vaše izjave su neprimerene i moram reći uvredljive.Ovo je gotovo ratno stanje i ne treba da trošite pre svega našu energiju na gluposti o testovima za malu maturu.Bolje Vam je da škole pripremite za eventualni prijem i izolaciju obolelih. Znam da svako želi da bude drugačiji i uspešan,ali je tanka crta između drugačijih i vrlo neuspešnih,gde nažalost i Vi pripadate.Sačuvajte makar malo autoriteta,i pred đacima,i pred kolegama i pred ogledalom kad se pogledate-Online nastava je u redu,treba istrajati u tome,a mala matura totalna glupost.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE