Mali: Nezaposlenost na istorijskom minimumu od 7,3%, plate ne diramo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali: Nezaposlenost na istorijskom minimumu od 7,3%, plate ne diramo

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da je nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu od 7,3 odsto i da su ekonomske mere doprinele očuvanju radnih mesta uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

  “Ponosan sam na sve što smo postigli, a nezaposlenost koja je sada na istorijskom minimumu od 7,3 odsto potvrda je da smo pametno osmislili sve mere, koje su sačuvale našu privredu i radna mesta“, rekao je Mali.

  Dodao je da pored pomoći privredi i građanima da je posebno ponosan na program  “Moja prva plata”, koji je podsticaj za dodatno zapošljavanje. “To je odlična prilika za mlade koji nemaju radno iskustvo, a tek su završili srednju školu ili fakultet”, rekao je Mal

  On je naveo da “privreda i građani mogu da se oslone na državu, što je i dokazano, imajući u vidu da je Srbija izdvojila oko 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) odnosno oko 5,8 milijardi evra pomoći radi ublažavanja posledica virusa korona”.

  “Ova podrška je bila ključna za održavanje pune zaposlenosti i držanje privrede na nogama. Dokazali smo da smo odgovornim vođenjem ekonomske politike uspeli da obezbedimo pomoć, koja je bila neophodna u ovim teškim vremenima za ceo svet”, rekao je Mali.

  Prema njegovim rečima “na preduzećima je sada da nastave da se bore i razvijaju, a ja mogu samo da ponovim da je država uvek tu za svoje građane”.

  Mali je ocenio da u uslovima kada svetska ekonomija drastično pada, Srbija se drži na zavidno dobrom nivou, što daje podstrek da se još više borimo i ostvarujemo najbolje moguće rezultate”.

  Kako je rekao “najvažnije je da nećemo imati smanjenje plata i penzija” i da će u oktobru sa Međunarodnim monetarnim fondom razgovarati o doradi švajcarske formule za penzije. “I da ponovim još jednom, bez obzira na probleme u funkcionisanju globalne ekonomije, mi ćemo imati povećanje i minimalne zarade i penzija u 2021. godini”, rekao je Mali.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE