Mali o prodaji Komercijalne banke: Cena NAJBOLJA MOGUĆA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali o prodaji Komercijalne banke: Cena NAJBOLJA MOGUĆA

  Komercijalna banka je u protekloj deceniji u proseku ostvarivala 27 miliona evra profita, zbog čega je postignuta cena od 387,02 miliona najbolja moguća, kazao je ministar finansija Siniša Mali.

  Gostujući na TV Prva, Mali je rekao i da je Komercijalna bila dužna da barem polovinu tog profita isplaćuje akcionarima kroz dividendu, što znači da je “Srbija banku prodala za 30 godišnjih profita”.

  Komentarišući ocene da postignuta cena nije adekvatna, s obzirom na to da je država tokom priprema za privatizaciju otkupila oko 40 odsto akcija po ceni od 260 miliona evra, Mali je rekao da je Srbija bila obavezana ugovorom da akcije od Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne finansijske korporacije otkupi po višoj ceni.

  Dodao je i da je takav ugovor postignut pre 2014. godine, odnosno pre nego što je Srpska napredna stranka počela da učestvuje u vlasti.

  Kao dodatni benefit ugovora sa NLB, koja je u većinskom vlasništvu američkih investitora, ministar je naveo i mogućnost da se poboljša kreditni rejting Srbije.

  Mali je kazao da je 2019. godina bila najuspešnija za domaću privredu u protekloj deceniji i da bi ekonomski rast u tekućoj godini verovatno bio još viši da nije epidemije koronavirusa.

  Slovenačka NLB je kupila 83,23 odsto običnih akcija Кomercijalne banke, a Ministarstvo finansija je tada saopštilo da će Srbija do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra, kada se na cenu dodaju druge obaveze koje je NLB preuzela.

  Stručnjaci za ekonomiju i finansije nisu saglasni u oceni da li je prodaja Komercijalne banke opravdana ili je trebalo zadržati u državnom vlasništvu i uvesti profesionalno upravljanje, čime bi se isključili neformalni uticaji političkih i partijskih funkcionera. Među “protivnicima” prodaje bila je i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

  https://www.bizlife.rs/biznis/banke/vucic-o-komercijalnoj-pravi-trenutak-za-prodaju-vrednost-bi-joj-samo-padala/

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE